Jaké zvolit životní pojištění, aby vám skutečně pomohlo?

Nabídka životních pojištění je veliká. Jaké ale zvolit, aby vám v kritickém okamžiku opravdu pomohlo? Obecně má životní pojištění sloužit pro ty případy, kdy vám nemoc nebo úraz znemožní pracovat, a tak také finančně zabezpečovat potřeby vaše vlastní i vaší rodiny. Odborníci radí: „Pouze dobře nastavené životní pojištění vám dá jistotu, že při události, jakou je nemoc či úraz, budete moci žít i nadále bez narušení vaší finanční situace.“ Jak to udělat?

Zásadní otázka

První otázkou je, která rizika si pojistit. Životní pojištění, která jsou na trhu, jsou velmi komplexní a nabízí opravdu širokou škálu jednotlivých připojištění a jejich variant. Ale životní pojištění má pokrývat především ta rizika, která jsou spojena s náhlým výpadkem příjmu, tedy s případy pracovní neschopnosti nebo invalidity. Ze statistik vyplývá, že celých 90 % pracovních neschopností a invalidit v České republice je způsobena nemocí, a pouze 10 % je spojeno s úrazem.

I když nelze úplně zobecňovat, protože při výběru připojištění hrají roli například vaše finanční rezervy či provozované sportovní aktivity a jejich rizikovost, ve smlouvě by neměla chybět klíčová rizika: vážná onemocnění, pracovní neschopnost, invalidita, ztráta soběstačnosti nebo trvalé následky úrazu. Pokud je navíc na vás rodina finančně závislá nebo máte finanční závazky, například hypotéku, pak je vhodné pojistit také riziko smrti.

Kolik peněz dostanete?

Kromě výběru hlavních rizik je důležité správné nastavení výše pojistné částky, tedy kolik peněz  pojišťovna vyplatí v případě, že dojde k pojistné události. Primárně by se mělo pojištění sjednávat s cílem kompenzovat výpadek příjmu, proto odborníci doporučují nastavit pojistné částky dle aktuálního čistého příjmu domácnosti. Tak v případě nepříznivé situace nedojde k poklesu vašeho příjmu. Vhodné je též nastavit pojistné částky dle veškerých výdajů, které měsíčné hradíte.

Klíčovým parametrem je také pojistná doba, tedy na jak dlouho je dobré si pojištění uzavřít. I zde musíte vycházet z vaší současné situace. Doba pojištění by měla být tak dlouhá, jak dlouho vás může ohrozit výpadek příjmu. Může to být do doby odchodu do důchodu nebo například ke dni, kdy splatíte všechny své finanční závazky. Milníkem může být i předpokládané ukončení studia dítěte (dětí), zkrátka doba, kterou máte spojenou s ukončením nějakého závazku.

Pozorně čtěte a zajímejte se

Aktivně se zajímejte o parametry pojištění a jednotlivá pojištění nesrovnávejte pouze podle ceny. Velmi důležité je prostudovat pečlivě pojistné podmínky, především pak výluky z pojištění. Právě těmi se produkty pojišťoven dost liší, a právě zde je ta hranice, kt10erá odlišuje kvalitní pojistné produkty od těch levných. Nejlepší je navštívit kvalitního poradce. Kvalitního poradce poznáte tak, že dříve než vám začne připravovat návrh konkrétního pojištění, zeptá se vás na požadavky a cíle.

Zkrátka je dobré věnovat sjednání životního pojištění či připojištění dostatek času, pozornosti a poradit se s odborníkem. Kvalitní poradce provede analýzu vašich potřeb a dokáže vám nabídnout vhodné řešení. A pokud dojde k nejhoršímu, váš rodinný rozpočet kvalitní pojištění zachrání!

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu