Přírodní antibiotická lékárnička

O tom, že příroda je jednou velkou lékárnou, o tom není pochyb. Mnohé rostlinky působí jako zázračná antibiotika nebo působí antivirově – tedy umí hubit bakterie a viry. A přitom nejde o žádné vzácné nebo neznámé druhy!

Léčivky versus chemie

Pokud onemocníme, automaticky saháme po průmyslově vyráběných antibioticích, respektive jsou nám předepsány praktickým lékařem. Přitom by se stačilo zeptat v obchodě specializovaném na léčivé bylinky. Ve světě lidé získávají přírodní antibiotika například z aloe, fíkovníku, skořicovníku, saturejky či dalších exotických rostlin, u nás máme také celou řadu domácích léčivek. Povídat si budeme o čtyřech z nich – čekance, jalovci, česneku a cibuli.

Řada mikroorganismů má neutrální nebo i příznivé vlivy na člověka, nicméně řada z nich je škodlivá a způsobuje infekční virová onemocnění. Viry často mutují, a tak ve chvíli, kdy se objeví účinná vakcína, vir zmutuje a hledání léku pokračuje. V tomto ohledu jsou syntetická antibiotika pro lidstvo spásou. Bohužel antibiotika přestávají působit, pokud se užívají opakovaně, a navíc se prohlubují jejich vedlejší účinky, jako například zničení střevní mikroflóry.

Návrat k přírodě

I proto by bylo dobré, kdyby se lidé v případě lehčích a středních infekcí vrátili k antibiotikům a antivirotikům přírodním. Nejprve je ale nutné vybudovat si dostatečně silnou imunitu. Tu získáme prostřednictvím zdravé stravy, dostatkem pohybu a maximálním snížením stresu. Pokud už k onemocnění dojde, měli bychom vědět, že syntetická antibiotika působí rychle, ale oslabují organismus, zatímco antibiotika přírodní posilují imunitní systém, což trvá delší dobu.

Čekanka

Kořen čekanky čistí krev, dezinfikuje střeva a působí protizánětlivě. Má antibiotický účinek zejména proti hlístům, a to u lidí i zvířat.

Jalovec

Užívají se zralé plody jalovce. Ty působí antibakteriálně i antivirově, rozpouští hleny, působí močopudně a podporují látkovou výměnu. Doma si můžete připravit sirup ze 100 gramů rozdrcených plodů, které večer přelijete ½ litrem vroucí vody a přes noc necháte odstát. Ráno pak krátce povařte, propasírujte, znovu krátce povařte, a nakonec do vzniklé tekutiny přidáte med.

Česnek

V historii se česnek používal jako prostředek proti morovým nákazám a jako lék proti tyfu. Posiluje imunitu a zabraňuje trombózám i mykózám. Doma si můžete vyrobit česnekovou tinkturu tak, že zalijete skleničku plnou čerstvě oloupaných stroužků česneku 40% lihem. Pak nechte louhovat 14 dní a užívejte 4 x denně 1 čajovou lžičku.

Cibule

Cibule úspěšně účinkuje proti celé škále bakterií, dokáže potírat mikroorganismy v ženských pohlavních orgánech a ničí zárodky, které mohou vyvolat zánět močového měchýře či ledvinové infekce. Také podporuje odhleňování a zvyšuje sekreci trávicích šťáv v žaludku. Zevně lze cibulovou šťávu použít k léčbě bradavic, štípanců či popálenin. Na úlevu horních cest dýchacích použijte šťávu ze syrové cibule, kterou smícháte v poměru 2:1 s medem.

Zkuste podzim bez nemocí a bez chemických léčivých přípravků!

Autor: Katka Procházková
zavřít reklamu