Podzim i zima bez nachlazení díky léčivým vůním

Známá vůně nám připomíná emocionální zážitky, když nějakou ucítíme, vzpomeneme si například na nějaký příjemný zážitek… Navíc dokáže i léčit! Sílu vůně znali a využívali už staří Řekové Římané i Egypťané. Proces, při kterém vůně léčí tělo i ducha nazýváme aromaterapie a dnes je běžně známá. A někdy dokáže úplné zázraky.

Aromaterapie

Přírodní vůně se nejčastěji používají formou léčivých olejů, ať už pro masáže, do koupele či pár kapek, které se spolu s vodou nahřívají nad aromalampou. Základ olejů tvoří silice, z nichž ale některé mohou na člověka působit negativně. Vždy se proto před použitím důkladně seznamte s množstvím a frekvencí užívání, jak jsou doporučeny na obalech nebo se poraďte s odborníkem.

Bazalka nejen do kuchyně

Pokud patříte mezi lidi, kteří se často dostávají do stresových situací, mají komplikovaný pracovní nebo osobní život, pak by se měla stát vaší přítelkyní právě bazalka. Ta sice skvěle slouží jako koření do kuchyně, ale s lidskou psychikou dokáže zázraky. Uklidňuje nervový systém, pomáhá při úzkosti a tlumí též bolesti hlavy. Odborníci tvrdí, že skvěle odpuzuje hmyz a podporuje pocení nezdravých látek z těla. Podobně působí na naše nervy také cypřiš, ten ale není vhodný pro lidi s epilepsií.

Obyčejný citron a koření

Zvládat duševní napětí a námahu dokáže také citron, který navíc velmi příznivě působí na pleť. Harmonizovat svou duševní činnost můžete také pomocí vanilky či ylang-ylang.

Na úpravu trávení pomáhá hned několik éterických olejů, respektive bylin. Chronicky známým je anýz, který má též protikřečové účinky. Trávení skvěle zklidní také bergamot a významným pomocníkem je i černý pepř. Pepř zmírňuje bolesti břicha, a dokonce snižuje i horečku. Proto je vhodný i v případě nachlazení. Známý a účinný na trávicí obtíže je také fenykl. Tato látka ulevuje i s lidem s dýchacími obtížemi, napomáhá hojení ran a aftů.

Podzim i zima bez nachlazení

Kromě duševního stavu a s ním významně souvisejícího trávení, aromaterapie skvěle pomáhá při typicky zimních a podzimních nachlazeních, virózách, rýmě či nachlazení. Největším hitem je kořen zázvoru, výborně při inhalaci působí také tymián. Inhalace je nejlepším prostředkem pro léčbu rýmy, nastydnutí a celkové uvolnění dutin. Jestliže vás trápí suchý kašel, ulevit by vám měla myrta, která podporuje vykašlávání.

Pomoc i při horečce, kašli, nechutenství…

Pokud vás k tomu všemu ještě přepadne horečka, sáhněte nejlépe po meduňce. Krásně se vypotíte a meduňka vás navíc zklidní. Když je člověk nemocný, obvykle ztrácí chuť k jídlu. Jestliže vás nechutenství postihne, určitě sáhněte po pomerančové esenci a doplňte ji užitím čerstvě vymačkané pomerančové šťávy. Příbuzný grapefruit skvěle funguje jako osvěžení a dezinfekce vzduchu a má antidepresivní účinky. Vhodný a účinný je jako přísada do koupele.

Až vás letos začnou trápit podzimní a zimní neduhy, víte, jakou léčbu můžete použít. Nebo léčbu stávající alespoň doplňky z aromaterapeutické lékárny podpořit. Uvidíte, za chvíli budete zase fit!

Autor: Lenka Svobodová
zavřít reklamu