Posiluje imunitu, vyplavuje toxiny či omlazuje. Řeč je o sauně. Vyzkoušejte její různé druhy

V chladnějších podzimních dnech je sauna velmi příjemným místem pro relaxaci. Zahřejete se, odpočinete si, a ještě uděláte něco pro své zdraví! Jen nezapomeňte, že saunovat se má člověk nahý, případně překrytý osuškou či prostěradlem, aby mohl pot, který z těla odplavuje škodlivé toxiny, volně odtékat.

Finský zázrak

Saunu vynalezli Finové, protože jim za dlouhých polárních nocí opravdu scházelo slunce. A střídání tady opravdu funguje. Pobyt v horké suché sauně a studené vodní lázni vás během chvíle postaví zpátky na nohy a cítit se budete jako znovuzrození. A to ještě není všechno! Sauna působí blahodárně také na duši (zahání stres a rozlady), posiluje imunitu, pomáhá při revmatických obtížích, zrychluje metabolismus a podporuje odvodňování organismu, takže je skvělým pomocníkem i při hubnutí.

Sauna nebo pára a jaké jsou jejich pravidla?

Rozdíl mezi saunou a párou je hlavně ve vlhkosti vzduchu. Sauna je obložená dřevem a zatápí se zde v kamnech. V páře musí být na stěnách kachličky a teplo vychází z výparníku (zásobníku páry). Vlhkost vzduchu je tady 90 až 100 %, v sauně je klima mnohem sušší a poměr vlhkosti se pohybuje od 10 do 60 %.

Dřív než vstoupíte do sauny nebo páry, před každou návštěvou se osprchujte a pořádně vysušte ručníkem, aby se očistily póry a kůže byla připravená na pocení. V sauně jsou lavice terasovitě umístěné a platí, že na té spodní je teplota asi o 15 °C nižší. A tak si můžete vybrat podle toho, jak horko snášíte a co vám je příjemnější. Doporučená doba saunování je 7 až 10 minut, potom se na 5 až 10 minut natáhněte v odpočívárně a relaxujte. Celý proces si zopakujte ještě tak 3 x nebo 4 x.

Druhy saun

Finská sauna

Začneme tradiční finskou saunou. V ní je vzduch relativně suchý (10 až 20 % vlhkosti) a teplota dosahuje hodnot kolem 90°C. Doporučená doba saunování je 5 až 15 minut. Finská sauna vám dopřeje očistu těla i duše. Výborně působí proti stresu, depresím a migrénám. Navíc podporuje vyplavování škodlivých látek a toxinů z těla, což prospěje zejména vaší imunitě.

Biosauna

Biosauna je kombinací klasické finské sauny a páry. Není tak horká, ale vlhkost vzduchu je větší (30 až 60 %). Jsou zde kamna doplněná výparníkem, a tak je možné přidávat různé bylinné i ovocné směsi či oleje a saunu můžete používat jako „aromasaunu“. Biosauna sama o sobě posiluje dýchací cesty a hydratuje pokožku. Doporučená doba saunování je 5 až 20 minut.

Solná sauna

Tato sauna patří též mezi vlhčí typy s nižší teplotou (okolo 45°C). Zeď je zde postavena z osvětlených solných cihel, takže působí příjemným a estetickým dojmem na duši. Od solného saunování můžete čekat příjemné zahřátí, relaxaci a díky vlhčímu vzduchu jemnou a vláčnou pokožku. Doba saunování se doporučuje zhruba 10 až 25 minut.

Bylinková sauna

Pokud nevíte, kterou saunu vybrat, začněte s tou bylinkovou. Tato sauna patří mezi ty, kde je jemnější klima a teploty pouze 40 až 50°C. Vzduch v místnosti je krásně provoněný bylinkami a jejich různými kombinacemi, lavice jsou keramické a vyhřívané! V této sauně zrelaxujete zaručeně nejlépe ze všech. Tím, že bylinková sauna není tak horká, příliš se tu nezapotíte a můžete ji brát jako „zahřívací kolo“ před „drsnějšími“ saunami a/nebo si zde jen skvěle pročistíte hlavu.

Tropická sauna

Tropickou saunu si oblíbily hlavně ženy. Teplota vzduchu dosahuje 65 až 75°C, ale díky větší vlhkosti vzduchu ji „vydýchají“ i začátečnice. Tím, že vzduch není až tak moc horký, jedná se o jemnější typ saunování, kdy se tělo prohřívá postupně. Tento typ sauny má velkou výhodu v tom, že dokonale hydratuje pokožku, ale působí také na dýchací cesty, a tak je vhodná i pro alergiky. Doba strávená v sauně se doporučuje 10 až 25 minut.

Saunování si krásně užijete, a i nadcházející zima se vám bude zdát snesitelnější. Návštěvu sauny ale raději odložte, pokud máte rýmu či chřipku. Máte-li různé zdravotní potíže, je lepší nejprve se poradit s lékařem, zda a jaké saunování je pro vás vhodné.

A kdy navštívíte saunu vy?

Autor: Lenka Svobodová
zavřít reklamu