Jak šel čas s čínskou medicínou?

V Číně lidé platí doktorům jen tehdy, když jsou zdraví. Tedy, teď už ne, ale historicky to tak bylo. Pokud jste onemocněli, lékař vám vrátil peníze. Dnes si čínští studenti mohou vybrat, zda budou studovat medicínu západní nebo východní, tedy tu čínskou. A v praxi mezi oběma směry panuje perfektní spolupráce. Když k lékaři přijde turista s bolestmi břicha, můžete ho poslat na ultrazvuk. A když dostanete mrtvici, už v sanitce do vás píchají akupunkturní jehličky, protože je to důležité.

Diagnostické možnosti čínské medicíny?

Čínská medicína chápe člověka jako celek. Když vznikala, byly pitvy zakázány, a tak její anatomické znalosti nebyly zdaleka tak přesné. Například se štítnou žlázou se nepracuje jako s orgánem, ale zjišťuje se, jak se funkce odráží na celkovém stavu. Doktorka Komárková ráda kombinuje oba diagnostické přístupy, domnívá se, že tak se nejlépe dozví, co se v těle pacienta děje. Je pak na výběru daného člověka, jakou cestu léčby si vybere.

Vychýlení z rovnováhy

Tvrdí se, že i když západní medicína nic nenajde, nějaké to „vychýlení z rovnováhy“ je tu vždycky… Existuje vtip, že „zdravý člověk je pouze špatně vyšetřený člověk“, ono je to ale spíš tak, že západní medicína najde nějakou patologii až ve chvíli, kdy vznikne na úrovni fyzického těla. Východní medicína odhaluje vychýlení energií, které vzniká ještě před tím, než nemoc propukne. Nikde si nic nenajde, ale vy se přesto cítíte unavení, bez energie, špatně. A právě to je ten moment.

5 pilířů čínské medicíny

Základy, na kterých čínská medicína stojí, jsou bylinky, akupunktura, cvičení qigong, masáže a dietetika. Ideální je, když se použijí všechny, není to tedy pouze o tom, že do pacientů pícháme jehličky… Na některé klienty to ale nikdy fungovat nebude. Manažeři typu „ředitelé vesmíru“, kteří hned po příchodu na stůl vyloží čtyři telefony a mají po taškách několik notebooků, stravují se ve fastfoodech a mají pocit, že bez nich se země přestane točit.

Praxe funguje tak, že pacient nejprve projde vstupním vyšetřením a celý spolupracující lékařský tým spolupracuje na tom, aby pro něj byla vybrána nejvhodnější léčba. Pokud dotyčný chce léčbu akupunkturou, poskytneme mu ji. Lidé si tak hodně uvědomí, dojde k transformaci.

Doporučení pro všechny

Hodně z nás má oslabenou dráhu sleziny. Na vině je náš životní styl, stravování, převaha mentální aktivity nad tou fyzickou. Navíc většina z nás užívá dlouhodobě nebo alespoň občas nějaké chemicky připravované léky. Neprospívá hormonální antikoncepce, rafinovaný cukr a podobně. A naopak málokdo si dá zdravou teplou snídani, která je pro tělo velmi prospěšná.

Rozhodnutí je na vás, vyzkoušet čínskou medicínu klidně můžete. Ale pokud vám váš hektický životní styl vyhovuje, včetně zmiňovaného vychylování rovnováhy, zůstaňte u naší dobré známé medicíny západní.

 

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu