Chřipky, virózy a nachlazení. Otestujte si, jak vysoké je riziko, že onemocníte!

Podzimní počasí v kombinaci se školním a pracovním stresem a onemocněními lidí kolem nás, dává tělu pěkně zabrat. Unavený organismus se infekcím neubrání. Pak stačí jediný „prskal“ v tramvaji a rýma, kašel či další problémy na sebe nenechají dlouho čekat. Virům navíc moc dobře prospívají prudké přechody z tepla uvnitř budov do chladného počasí venku. Chcete-li toto období přežít ve zdraví, měli byste vědět i něco o svých protivnících.

Viróza nebo chřipka?

Chřipkou jsme zvyklí označovat každé kýchnutí a zakašlání, ačkoli mezi chřipkou a nachlazením je velký rozdíl. Nachlazení, takzvané respirační infekce, jsou sice velmi obtěžující, ale zpravidla neškodné. Šíří se mezi lidmi hlavně ve společných prostředích (kanceláře, školy, dopravní prostředky) a to dotekem společných míst, sdíleným jídlem nebo prostě vzduchem. Únava, škrábání v krku a mírná nebo žádná teplota u nachlazení přicházejí postupně. A i proto lidé často nachlazení přechodí.

Pravou chřipku ale poznáte poměrně snadno. Typickým příznakem je rychlý nástup – ještě ráno se cítíte fit a večer je vám na umření. Přidají se bolesti hlavy a končetin, dráždivý kašel a horečka. Chřipku způsobují chřipkové viry, které jsou velmi agresivní a oslabený organismus dokáží pořádně „vyřídit“. Tato nemoc není žádná banalita a nelze ji přechodit.

Jelikož jde o věc závažnou, žádné zázračné pomoci se nedočkáte. V zásadě jsou tu jen dvě možnosti. Zaprvé je nutné mírnit příznaky a posilovat imunitu. Znamená to hodně pít, jíst hodně ovoce a zeleniny a často odpočívat. Druhou možností léčby chřipky je podávání specifických léků, takzvaných antivirotik. Ta jsou ale velmi agresivní a nejsou bez rizika, a tak lékaři doporučují chřipku důkladně proležet.

Otestujte se, jak moc jste náchylní k podzimním nemocem:

Vzduch v místnosti vnímáte jako…

  1. příjemný 0 b
  2. příliš suchý 3 b

Jakým způsobem jezdíte do práce?

  1. pěšky, na kole, autem 1 b
  2. autem s kolegy 2 b
  3. MHD 3 b

V místnosti, kde trávíte většinu dne je…

  1. teplota přes 22 °C 3 b
  2. teplota pod 22 °C 0 b

Málo se vyspíte…

  1. méně než 1 x týdně 0 b
  2. asi 1 x týdně 1 b
  3. častěji 3 b

Kouříte?

  1. ano 5 b
  2. ne 0 b

Jaký je váš běžný den?

  1. nenervuji se, práci totiž zvládám v pohodě 0 b
  2. jsem pod tlakem, ale baví mě to 1 b
  3. mám mnoho úkolů, které mne stresují 3 b

Máte doma děti mladší 10 let?

  1. ano 5 b
  2. ne 0 b

Jaký prostor máte v práci?

  1. vlastní kancelář  0 b
  2. společnou místnost se třemi lidmi 1 b
  3. open space 3 b

S kolika lidmi přijdete během dne do kontaktu?

  1. méně než 10 0 b
  2. více než 10 1 b
  3. více než 20 5 b

Když sportujete tak…

  1. vás to namáhá, ale nepřepínáte se 0 b
  2. druhý den jste úplně vyřízení 2 b

Míváte studené nohy?

  1. děláte všechno pro to, aby nohy byly v teploučku 0 b
  2. jsou u vás běžnou záležitostí 2 b

Vyhodnocení rizika

1 až 10 bodů

Skvělý výsledek! O svoji imunitu a zdraví celkově pečujete, riziko nachlazení je u vás minimální.

11 až 20 bodů

Měli byste se vynasnažit posílit imunitní systém – hodně vitamínů a věnovat se pravidelně pohybu. Riziko infekce je u vás zvýšené.

Nad 20 bodů

Nebezpečí nákazy je vysoké. Podnikněte všechna opatření – vitaminy, co nejméně být mezi lidmi, a hlavně hodně pohybu na čerstvém vzduchu.

Pomoc z krabičky s kořením

Při nachlazení jsou nejúčinnější prostředky, které máme doma. Zázračná šalvěj, zázvor, česnek, pepř či chilli. Výplachy šalvějovým odvarem pomáhají při problémech v dutině ústní, česnek má zase skvělé antibakteriální a antivirové účinky. Zkusit můžete také silný vývar z masa, nebo med, zázvor a skořici.

Ideální je během podzimu a zimy vůbec neonemocnět, a proto je zapotřebí stále posilovat imunitní systém. A na tom vůbec není nic složitého, stačí jíst čerstvé ovoce a zeleninu. Pro prevenci nachlazení je nejdůležitější vitamin C. Pravidelný pohyb, nejlépe na čerstvém vzduchu, vaši imunitu podpoří také, stejně jako například ranní otužování se studenou vodou.

Jestliže onemocníte, využijte naše rady a tipy a mějte na paměti, že nejdůležitější je teplo. Pěkně bacily z těla vypotit. Teplo musí být zvenčí i zevnitř – takže postel a popíjení bylinkových čajíků.

A opravdu skvělé je, že proti „pravé“ chřipce už se můžete nechat očkovat.

 

 

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu