Zdravě žít, zůstat fit. Kolik a čeho už je v naší stravě příliš?

Kolik a čeho v našem jídelníčku je už příliš moc? Opravdu nám potraviny, které v posledních letech provází špatná pověst, tolik škodí? Podívejme se na fakta o nejčastěji diskutovaných potravinách.

Nová doporučení každý měsíc

V současné době se snad každý měsíc objeví nová dietní doporučení a rady, co máme a nemáme jíst, chceme-li zůstat fit. Rady odborníků si přitom často protiřečí. I to je důvodem, proč je téměř nemožné mít jasno v tom, které jídlo je opravdu zdravé a které našemu zdraví škodí. Mnoho potravin, dříve běžně konzumovaných, bylo v poslední době některými specialisty na výživu zcela zavrženo. Je tato kritika oprávněná? Pokud ano, do jaké míry nám tyto potraviny skutečně škodí?

Mléko

Možná jste to už slyšeli. Po mléce se ztloustne, zahlení vám žaludek a krk, způsobuje bolesti břicha a tak podobně. Alespoň tak znějí nejčastější obvinění. Vědecké studie však jasně došly k opačným závěrům. A místo doporučení, abyste mléko nepili, zdůrazňují ochranné účinky mléka, co se týče diabetu, mrtvice či rakoviny tlustého střeva.

Podle lékařů pití mléka napomáhá také ke snížení krevního tlaku a zvýšení hustoty kostní tkáně. To je zajímavá informace například pro období klimaktéria, kdy dochází k řídnutí kostí. Jediný potvrzený negativní účinek se týká mužů. Pánové, kteří si dopřávají dlouhodobě více než 1,25 litru mléka denně, se vystavují zvýšenému riziku onemocnění rakovinou prostaty. Jestliže netrpíte intolerancí na laktózu, není se třeba mléka bát!

Vejce

Už dlouho je spotřeba více než 2 vajec týdně považovaná za rizikovou. Aktuální studie uvádějí věci na pravou míru – 1 vejce obsahuje zhruba 250 miligramů cholesterolu, taková konzumace ovšem zvýšenou hladinu cholesterolu v krvi nezpůsobuje. Podle lékařů konzumace vajec není ani příčinou zanášení cév. Vysvětlení je jednoduché – vajíčko obsahuje lecitin, který váže cholesterol a střevní buňky jej nepustí dál.

Znovu se odkážeme na vědecké studie. Konzumace několika vajíček za týden je naopak zdravá! Vejce obsahují kvalitní bílkoviny, dále vitaminy D, B a K a jod, což na organismus působí jen a jen pozitivně!

Cukr

V průměru naše populace zkonzumuje kolem 100 gramů cukru denně, což je dvojnásobné množství oproti maximální doporučené denní dávce. Zde má varování své skutečné oprávnění. Vysoký příjem cukru napomáhá rozvoji mnoha chorob, a to od kardiovaskulárních onemocnění, přes diabetes typu II, až po tvorbu zubních kazů nebo dokonce vzniku chronických zánětů v těle. Jenže pozor na to – k vydatným zdrojům cukru nepatří jen sladkosti, ale i jeho obsah v mnoha hotových jídlech.

Takzvaný jednoduchý cukr naše tělo nepotřebuje, takže když sladit přestanete či začnete sladit méně, tělo vám za to poděkuje.

Sůl

Seznam negativních účinků soli na organismus je dlouhý. Vysoký krevní tlak, infarkt, mozková mrtvice a mnoho dalších. Studie provedená v Kanadě však tuto zažitou teorii zpochybňuje. Vědci dospěli k závěru, že nadměrná konzumace soli nijak nezvyšuje riziko srdečního infarktu. Naopak, pokud je v jídle soli nedostatek, může se riziko mrtvice a infarktu zvyšovat. Aktuální doporučení proto tvrdí, že ani soli není potřeba se bát.

Sůl v podobě běžné stravy a v přiměřeném množství nevadí. Jen je potřeba vyhnout se jídlům přesoleným a průmyslově vyráběným.

A ve výčtu bychom mohli pokračovat. Důležité je vědět, že v běžném jídelníčku je všeho tak akorát. Nebojte se tedy jíst „normální“ jídla, jen se vyhněte vysoce průmyslově upravovaným produktům. Ty jsou vyráběny s použitím vysokého množství cukru.

 

Autor: Lenka Svobodová
zavřít reklamu