Trpíte problémy se spánkem? Nechte si od nás poradit, jak se zase spokojeně vyspat

Téměř pro 1/3 lidí představuje spánek nikoli krásné osvěžení a rána plná elánu a optimismu, ale velký problém. Padnout večer do postele, krásně se vyspat a ráno začít s osvěžujícím pocitem je pro mnoho lidí jen těžko dosažitelný ideál. Potíže se spánkem jsou časté. Víte ale, proč je to skutečný problém?

Kolik spánku potřebujeme?

Bez ohledu, zda jsme večerní spáči či nespavci, všichni potřebujeme spát zhruba stejně dlouho. Podle posledních vědeckých zjištění je to zhruba 7 až 8 hodin denně. 4 % lidí stačí spát neuvěřitelných 4 až 5 hodin, 2 % z nás potřebují spánek delší, a to až 12 hodin. To jsou ale spíš výjimky. Z hlediska zdraví je optimální 7 hodin.

Tak nějak pro náš organismus funguje hormon melatonin, také přezdívaný hormon noci. Jeho produkce v těle je ovlivňována působením vnějšího světla, a právě proto se začíná vyplavovat večer. Takže jakmile se začne venku stmívat, melatonin dá organismu zprávu, že se má zklidnit, zpomalit a připravit na noční odpočinek. Melatonin ovlivňuje také takzvané cirkadiánní rytmy a jeho produkce souvisí i s ročním obdobím.

Jak na kvalitní produkci melatoninu

Pro správnou produkci melatoninu se doporučuje spát ve tmě a už nějakou dobu před ulehnutím omezit světelné zdroje kolem. Za nejvíce nebezpečné se považuje takzvané modré světlo, které září z našich mobilů, LED osvětlení a pouliční lampy. To vše ovlivňuje cirkadiánní spánkové rytmy a zhoršuje kvalitu spánku. Pokud k tomu přičteme večerní stres, kofein a další „protispánkové“ prostředky, malér je na světě.

Nedostatek kvalitního spánku nám může zničit život. Jakkoli hrozivě to zní, nejde o žádné přehnané tvrzení. Jestliže málo spíme, zhoršuje se produkce hormonů řídících náladu, metabolismus, zvyšuje se vyplavování stresových hormonů a zvedají se hodnoty zánětlivých parametrů. V důsledku toho nám kolabuje imunita, stoupá hmotnost i krevní tlak. Dlouhodobě nedostatečný spánek může vést i k některým typům rakoviny. Dbejte na to, že spánek je zkrátka účinná prevence mnoha onemocnění.

Jak se dobře vyspat

Nejpozději hodinu před spánkem pobývejte v šeru, nepoužívejte mobily ani nemějte puštěnou televizi. Poslední šálek kávy s kofeinem nebo černým čajem si dejte 7 hodin před spaním. Dodržujte pravidelný rytmus a choďte spát každý den ve stejnou dobu. A to ať už je všední den nebo víkend. A hýbejte se! Ale nejpozději 3 až 4 hodiny před spaním!

24 let svého života prospíme. I když spousta lidí by možná raději dělala něco jiného, než spala, spánek má v našich životech mimořádně důležitý význam. Nepodceňujte jej, a jakmile vaše potíže se spánkem přetrvávají, raději se co nejdříve vypravte k lékaři.

Autor: Katka Procházková
zavřít reklamu