Když světla ubývá, smutku přibývá. Pusťte světlo do své duše a buďte spokojeni i v sychravém počasí!

Už slavný lékař Hippokrates tvrdil, že naše tělo i duše jsou závislé na množství denního světla. S příchodem podzimu začíná denního světla ubývat a mnoho lidí propadá smutkům, splínům a sezónním depresím. Co se dá udělat, abychom zůstali v pohodě?

Dny se zkracují a příchází podrážděnost

Dny se krátí, noci prodlužují a mnoha lidem začne být špatně fyzicky a psychicky. Asi všichni víme, jak strašně nepříjemné je odcházet do práce za tmy a za tmy se tam vracet. Bohužel, v našem podnebném pásu fungují čtyři roční období, a tak je potřeba smířit se s tím a začít bojovat. Když je sluníčka málo, dostáváme málo vitaminu D. A to je špatně, bez něj se člověk totiž cítí unavený, bez energie a bez nálady.

Mnoho lidí v tomto období začne být silně podrážděno, jsou naštvaní, agresivně reagují i na malé podněty. Určitě si toho můžete všimnout například při řízení auta. I vy jste za volantem nervóznější a statisticky se zvyšuje počet dopravních nehod. Ženám na náladě asi nepřidá, že během období sníženého slunečního svitu se prokazatelně snižuje také metabolismus a dochází k tloustnutí.

Jezte ryby a přípravte se na zimu

Sardinky, losos, rybí olej či mořské plody vám pomohou příznaky podzimních rozlad zlepšit. Také se doporučuje vyšší konzumace cereálií, vajec či hub. Vhodné je kravské i sójové mléko a pomerančové džusy, nejlépe ty „fresh“, čerstvě vymačkané. Důležitým doporučením je také zařadit během dne více pohybu, i když se musíte přemáhat. Pohybu přeje spíš léto, ale na podzim a v zimě je paradoxně mnohem potřebnější.

Stejně víte, že nic nezměníte. Už pomalu vytahujete kabáty, šály a čepice z míst, kde dlouho odpočívaly, a stejně tak připravte i svou duši. Předem víte, co přijde, a tak si zkuste například naplánovat na každých 14 dní něco, na co se budete těšit. Ať už to bude návštěva divadla, víkend na horách, wellness pobyt nebo jen prostá návštěva sauny.

Neschovávejte se před světlem a přáteli

Přátelé jsou v tomto období velmi důležitým faktorem. Lidé se ve většině případů v horším počasí schovávají doma, z domova se jim nechce, zůstávají u televize nebo se nudí (a o to více si uvědomují, že jim není dobře). Energeticky člověka nabíjí přítomnost ostatních. A tak se přestaňte stranit přátel, svých blízkých a dalších lidí, setkávejte se s nimi, podnikejte společné akce, a hlavně se hodně smějte!

Není světlo jako světlo. Jestliže nemáte pocit nedostatku světla, protože si v celém bytě rozsvítíte na maximum, denní světlo to nemůže nahradit. Denní světlo v sobě obsahuje sedm barev (jak víme z jeho rozkladu a vidíme například v podobě duhy), a tyto barvy se během dne různě mění. Světlo umělé zůstává stále stejné. Podle odborníků dlouhodobý pobyt pouze pod umělým osvětlením negativně ovlivňuje psychiku. Cítíte se pak ve stresu a mnohem více podráždění!

Co říci závěrem? I když se cítíte pod psa, zkuste si připomínat, že nepřítomnost světla ještě neznamená konec světa. Když sluníčko malinko prosvitne mezi mraky, běžte ven a nastavte mu tvář. Ven choďte často. I když se zdá, že je šedivo, je to mnohem lepší než sedět doma pod lampou. Nežijete na dalekém severu, a tak víte, že se jedná pouze o přechodnou záležitost, kterou je potřeba jen nějak přežít. Respektive prožít. Co nejlépe!

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu