Matrace jsou základ pro kvalitní spánek. Co o nich musíte vědět, než se pustíte do jejich výběru?

Kvalitní spánek naše tělo nezbytně potřebuje pro to, aby mohlo správně a naplno fungovat během dne. Je velmi důležité, jak spíme, a především na čem. Matrace je tak naprostým základem pro zdravý spánek. Zasvětíme vás do poměrně složitého světa zdravého spánku.

Jak se vyznat v materiálu

Dnes se pro výrobu matrací využívá velké množství materiálů, které se liší svými vlastnostmi a jsou tak vhodné vždy pro jinou skupinu uživatelů. Při výběru materiálu se ohlížejte na jeho vlastnosti. Už dávno totiž neplatí, že levné matrace nejsou kvalitní.

  • Studená pěna vyniká svou výbornou elasticitou, tvarovou stálostí, a především také dlouhou životností. Tento materiál je hodně pórovitý, což znamená, že dochází k výborné provzdušenosti a odvodu tepla. Je zde možnost kombinace různé tuhosti pěn a tím pádem se dá docílit skvělé opory těla a páteře.
  • Zdravotní matrace z paměťové pěny se při kontaktu s tělesným teplem přizpůsobují anatomii těla a stabilizují ho v optimální poloze pro spánek. Vy se během noci tolik neotáčíte, což velmi přispívá ke klidnému, a především zdravému spánku. Zmizí tak i bolesti zad a zlepší se krevní oběh.
  • Pokud fandíte ekologii, určitě vás nadchnou matrace z biopěny. V tomto případě jsou suroviny, které se původně vyrábí z ropy, nahrazeny surovinami z přírodních olejů. Výsledkem jsou větší elasticita materiálu, tvarová stálost, a především také ortopedické vlastnosti.

Nezapomeňte ani na hygienu během spánku a vždy používejte chránič matrace. Ten vám zaručí dokonalou čistotu postele za všech okolností. Dá se pohodlně prát v pračce na 60 stupňů.

Když chcete cestovat nebo čekáte návštěvu

I během svých cest byste vždy měli myslet na sebe a svůj spánek. Pokud se chystáte kempovat, jedete na festival nebo vás čeká dlouhá cesta autem, mějte po ruce skládací matrace. Ty jsou navrženy tak, že vám poskytnou kvalitní krátkodobou oporu a pohodlí během cest, když právě nemůžete spát doma ve vlastní posteli.

Pro vaše záda by jistě nebylo dobré spát ve stanu na tvrdé zemi. Stejně tak mohou posloužit i nafukovací matrace. Pro mnoho lidí jsou i pohodlnější, ale počítejte s tím, že se musejí nafouknout, což může představovat občas problém v omezených podmínkách. Pro občasné hosty u vás doma jsou ale naprosto ideální.

Jak vybírat podle velikosti?

Velikost vaší matrace je také velmi důležitá. Prostor během spánku je nesmírně potřebný, člověk se musí v noci otáčet a mít k tomu dostatek místa, jen tak se pohodlně vyspíte.

  • Doporučované rozměry pro jednu osobu jsou matrace 90×200.
  • U partnerských matrací jsou to pak matrace 180×200. V tomto případě ale raději volte dvě samostatné, a ne jednu velkou spojenou. Bude se vám s partnerem mnohem lépe spát a nebudete se během noci navzájem rušit. Zvláště pak, pokud je každý z partnerů v jiné váhové kategorii.
  • Matrace 160×200 jsou také navrženy pro partnery, protože platí, že nejnižší šířka u jedné osoby by měla dosahovat 80 centimetrů. Je tak jen na vás, čemu dáte přednost. Do menších bytů se ovšem výborně hodí, protože ušetří potřebné místo.

A jak se bude dnes spát vám?

Autor: Lenka Svobodová
zavřít reklamu