Nejenže jsou doteky opravdu příjemné, ale také nám dodávají endofriny. Nevěříte?

Láskyplné poplácání po rameni, pevné objetí, pohlazení po vlasech… Vnější doteky se nás dotýkají i zevnitř. Skvěle zapůsobí, když jste ve stresu a napětí, stačí jemný dotek, který pomůže zklidnit vaši rozbouřenou mysl a napjaté tělo. Kromě toho, že jsou příjemné, doteky v mozku aktivují centrum odměny. Někteří odborníci dokonce tvrdí, že i při běžných společenských dotecích se vyplavují endorfiny. A tyvyvolají pocit štěstí a méně pociťované bolesti.

Doteky sbližující

Samozřejmě, že obrovský význam má, kdo, kde a proč se nás dotýká. Pokud jde například o hlazení a podobné doteky, které nám jsou příjemné, posilují pouto mezi oběma dotýkajícími se. Vytváří se způsob interakce a emoce, které slovy již nedokážeme vyjádřit.

Doteky hřejivé

Pokud se s někým dotýkáme, vzniká hřejivý pocit, a ten stimuluje receptory tepla v naší pokožce. A jelikož teplo může ovlivňovat emoce a nálady, dotýkání se zlepšuje náladu a navozuje pocit zklidnění. V mozku se při tom uvolňuje hormon štěstí serotonin. Vědecky se dosud nepodařilo objasnit, proč nám doteky a tlak na některých místech těla dělá tak dobře. Proto se dávno v minulosti k sobě lidé tiskli v tlupách kvůli teplu a pocitu bezpečí a jistoty.

Doteky vyměňované

Dáváme i přijímáme. Prostřednictvím vzájemných doteků si vyměňujeme sympatie a náklonnost. A ta je jednou ze základních lidských potřeb. Velmi významné jsou doteky mezi rodiči a dětmi, proto se klade tak velký důraz na kontakt pokožky matky a dítěte ihned po jeho narození. Studie ukázaly, že díky tomu se u dítěte stabilizuje dech, tělesná teplota a hladina krevního cukru. Rodičům se zase do těla vyplavuje hormon oxytocin, který způsobuje základní blízký a pozitivní vztah k dítěti.

Oxytocin se ale vyplavuje nejenom při kontaktu rodičů s jejich potomky, ale také během partnerských doteků, polibků či sexu. Podle průzkumů jsou páry, které se často dotýkají, významně spokojenější. A v dlouhodobém partnerském vztahu je u obou partnerů hladina oxytocinu vyšší. Díky tomu jsou přizpůsobivější, méně náchylní ke stresu, a dokonce lépe snášejí bolest!

Doteky jsou zkrátka veledůležité. Jestliže jste v situaci, kdy kolem sebe nemáte nikoho blízkého, koho byste mohli objímat a vzájemně se s ním dotýkat, zkuste alespoň zajít na masáž. Tu bychom ostatně neměli podceňovat nikdo – jde o způsob doteků, které na naše libé pocity perfektně fungují. Odplavují napětí a přinášejí klid a radost.

Autor: Lenka Svobodová
zavřít reklamu