Znáte nový druh sportu? Je jím všednodennost. Aneb Vám řekneme, jak proměnit běžné denní praktiky v efektivní trénink

Život nám umožňuje skvělý fitness trénink. Každodenní povinnosti jsou dobrou možností, jak se celý rok udržovat ve formě. Ovšem pouze za předpokladu, že se rozhodnete opustit komfortní zónu. A blížící se advent poskytuje příležitostí k tréninku ještě víc!

Ideální doba – svátky se blíží

Posilovat ve fitku nebo péct cukroví? Vánoční úklid místo joggingu? Nákupy dárků namísto lekce aerobiku? Na první dobrou to zní jako znouzectnost. Nenechte se mýlit, může jít o velmi efektivní variaci sportovních aktivit, protože mnoho pohybu, který běžně každý den absolvujeme může dát našemu tělu dokonce víc, než se zdá. Čím méně si budete během dne snažit ulevit a jít tou pohodlnější cestou, tím více z toho budou vaše svaly a celková kondice těla profitovat.

Schody mé milované

Dokola omílaná klasika, která však skvěle funguje. Posiluje oběhový systém, zapojuje všechny svalové skupiny, a ještě spálíte až 900 kalorií za hodinu. Pokud nemáte schody doma, najdete je na každém rohu – v metru, ve veřejných budovách, při procházkách historickými částmi města, kde žijete. A pokud chcete posílit svaly na zadečku, stoupejte vždy ob jeden schod.

Při pohybu do schodů trénujete nejen svaly, ale i klouby. Aby nedocházelo k jejich přílišnému namáhání, špičku přední nohy při kladení na schod vytáčejte mírně směrem ven. Koleno přitom musí ukazovat stejným směrem jako špička chodidla, ale zároveň nesmí vyčnívat směrem přes ni dopředu.

Domácnost jako sportovní okruh

Svou kondici můžete trénovat i při pohybu po domácnosti. Vytírání podlahy, utírání prachu, převlékání postele nebo vyklízení myčky pro vás může přestat být nutným zlem, ale aktivitou vhodnou k tomu, abyste se efektivně hýbali. Třeba i přijdete tomuto druhu cvičení na chuť. Během vysávání například můžete dělat dřepy a výpady. Spojíte příjemné s užitečným, a ještě ušetříte čas. Když se nad tím zamyslíte, ve sportovní činnost lze proměnit vše. Mazání chleba i loupání brambor!

Jak na jednotlivé domácí cviky?

Pokud všude po bytě sbíráte poházené věci, postavte se před předmět, narovnejte páteř, mírně se rozkročte, propněte kolena a pomalu se shýbejte pro danou věc. Nebo místo sklánění se přidřepněte, a s rukama napřaženýma dopředu ji zvedněte. Chystáte-li se umýt vanu, klekněte si na její podélnou stranu, záda držte v rovině. Jednou rukou dělejte kliky, zatím co druhou rukou vanu drhnete. Ale i bez cviků je úklid pro tělo prospěšnější, nejsme vyvinuti pro jednostranné opakující se pohyby v posilovně.

Udržujte balanc

V poslední době fitness centra zaplavily různé balanční pomůcky a předměty pro cvičení na udržení rovnováhy. Není se čemu divit, při těchto zdánlivě drobných pohybech posilujete hluboké svalstvo. Úplně stejného efektu ale můžete dosáhnout každý den – skvělý na to je kymácející se autobus či tramvaj. Cvičení je jednoduché, a ještě uděláte radost spolucestujícím. Nesedejte si a snažte se stát bez držení, aby vaše tělo muselo vyrovnávat pohyby vozidla a trénovat balanc.

Nejlepší na sportovní aktivitě jménem běžný život je to, že posiluje svalstvo stejně jako cvičení. Život zkrátka představuje perfektní trénink celého těla, ovšem pouze za předpokladu, že vystoupíte ze své komfortní zóny. Alespoň občasné nošení těžkých nákupů nebo mytí oken či úprava zahrady přirozeně utužují tělo.

Pokud si troufáte jen na menší aktivity, stejně si je můžete „zpestřit“. Děláte-li je s rozvahou a pomalu, zvýší se svalové napětí, při rychlé činnosti zase posilujete oběhový systém. Čistit si zuby na jedné noze nebo zalévat kytičky s podřepem, to přece zvládneme všichni!

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu