Dobře se vyspat je zásadní. Ale co je pravdy na mýtech o zdravém spánku?

Probudit se ráno krásně vyspaný a odpočatý, to je sen snad každého z nás. Dobrý spánek je pro zdravý organismus a jeho fungování zásadně důležitý. A skutečně fungují všemožné rady pro blažené usínání a hluboký spánek?

Jestliže nepomáhá omezení kofeinu, večerní procházka ani vyvětrání ložnice nebo meditace před spaním, často nevíme, kudy kam.

Sport před spaním spánku škodí

Tvrzení, že od 19.00 hodin bychom neměli vykonávat žádné náročné fyzické a psychické aktivity, nebylo výzkumy potvrzeno. Pravidelná fyzická aktivita naopak většinou spánek zlepšuje. Jednoznačně však škodí televize. Modré světlo z obrazovky, stejně jako z jiných monitorů a displejů, představuje pro spánek doslova jed, protože brzdí produkci hormonu spánku – melatoninu.

Usnout pomůže počítání oveček

Tvrzení odborníků se v tomto případě rozcházejí. Během dne chceme dělat všechno možné a různorodé, hlavně se nechceme nudit. Ale před usnutím naopak potřebujeme monotónní činnost. A právě počítání oveček může být jedním ze způsobů, jak svou mysl usměrnit stále na to samé a nenechat se rozptylovat různými myšlenkami, stresem či obavami.

Spíte-li po obědě, spíte hůř v noci

Spánek po poledni je zdravý, jelikož v tu dobu klesá v důsledku únavy a hladu naše výkonnost. V ideálním případě by ale tento spánek neměl přesáhnout 20 minut. Pokud spíte déle než 30 minut, můžete odbourat potřebu těla spát, která se projeví tak, že nebudete večer moci usnout.

Alkohol skvěle uspává

Účinek alkoholu závisí především na jeho zkonzumovaném množství a obsahu alkoholu v nápoji. Jedno malé pivo nebo sklenka vína působí spíše stimulačně a na spánek nemají téměř žádný vliv. V podstatě stačí dva až tři večerní drinky k tomu, aby se změnil zdravý spánkový profil. Větší množství alkoholu (od 1 promile) už výrazně naruší přirozené pořadí stádií spánku.

Kdo spí dobře, pamatuje si sny

Každému z nás se za noc zdá 4 až 5 snů. Velmi často si je nepamatujeme, protože se neprobudíme a spánek zůstane nepřerušený. Ti, kdo si své sny pamatují, se v noci budí častěji a bývají náchylnější na okolní zvuky a jiné vlivy. Ve skutečnosti tedy kvalitněji spí lidé, kteří si sny nepamatují.

Zívání značí únavu

Zíváním se vědci zabývají už po staletí. Dodnes ovšem nenašli jednoznačnou odpověď na to, co je vlastně důvodem toho, že zíváme. Zívání se spouští chemickými změnami v mozku, a to proto, aby nás v namáhavých situacích udrželo v bdělém stavu. Nakažlivý účinek zívání neplatí jen u lidí, ale můžeme jej pozorovat také u mnoha živočišných druhů. Tak se zajistí, aby všichni ve skupině zůstali ve střehu.

Spánek, usínání, sny i zívání jsou zajímavá témata. Pro praxi nás ale hlavně zajímá, jak kvalitního spánku dosáhnout. Doporučení jsou stále stejná a jednoduchá – choďte spát v pravidelnou večerní či noční dobu, udržujte vhodnou teplotu v místnosti, kde spíte, k večeři si dejte jen něco lehkého, hodně se pohybujte.

A kvalitní matrace spolu s meditačním či relaxačním cvičením těsně před usnutím také udělají své. Přejeme vám dobrou a klidnou noc!

Autor: Lenka Svobodová
zavřít reklamu