Vyrukujte na cukrovku s hormonální jógou! Sami uvidíte, jak je toto cvičení účinné!

Hormonální jóga představuje speciální sérii cvičení pro diabetiky. Pomáhá při diabetu I. i II. typu a funguje i jako prevence. Cvičení trvá zhruba 30 až 40 minut denně a mohou se mu věnovat i děti. Ideální je cvičit ob den, ale budete-li cvičit denně, také nic nezkazíte. Vše můžete doplnit geniálně jednoduchým dietním cvičením.

Jak hormonální jóga funguje?

Technika hormonální jógy aktivuje hypofýzu, slinivku, štítnou žlázu a játra. Nenahrazuje lékařskou péči, ale aktivuje tvorbu inzulinu ve slinivce a posiluje oblasti, které byly nemocí poškozeny. Každodenní měření hladiny cukru v krvi u diabetiků ukázalo, že při pravi delném cvičení bylo možné snížit množství inzulinu dodávaného tělu zvenčí. V hormonální józe se používají speciální dechové techniky, jógové ásany či izometrická cvičení. Podívejme se na pár opravdu účinných cviků.

Izometrické cvičení

Sedněte si na paty nebo do tureckého sedu, páteř držte rovnou a ruce opřete dlaněmi o sebe jako při modlitbě. Pak se nadechněte, zadržte dech a dlaně proti sobě intenzivně tlačte. Přitom počítejte od 1 do 11. Vydechněte a uvolněte se. Cvik opakujte s tou změnou, že z rukou uděláte jakési „háčky“ a zaklesnete do sebe prsty obou dlaní. Nadechnete se, zadržíte dech a spojené dlaně od sebe intenzivně odtahujete. Opět počítejte od 1 do 11. následuje výdech a uvolnění.

Cirkulace energie

Nadechněte se a zadržte dech. Špičku jazyka opřete o horní měkké patro. Koncentrujte se na špičku nosu (s přivřenýma očima na ni „zašilhejte“) a proveďte takzvanou mulabandhu, tedy stažení svalů kolem konečníku, oblasti hráze a svalů močové trubice. Pozornost nyní zaměřte na slinivku či játra podle toho, na který orgán se během cvičení zaměřujete. S výdechem uvolněte veškeré napětí a pouze vnímejte vlnu energie proudící ke žláze, kterou aktivujete.

Sledování horizontální linie

Zhoršení zraku u diabetiků způsobuje kolísání hladiny krevního cukru. Proto je dobré oční svaly posilovat. Výborné je cvičení, kdy sledujete horizontální linii. Posaďte se s rovnými zády a připravte se, že celou dobu cvičení budete zaostřovat zrak, aniž byste hýbali očima. Dívejte se stále dopředu a jen mírně otáčejte hlavu. Postupně se snažte zaostřovat zrak na každý předmět, který máte v zorném poli. Cvik provádějte 3 až 4 minuty, pak oči zavřete a překryjte teplými dlaněmi.

Trik se třemi miskami

Jde o jednoduchou a velmi chytře vymyšlenou dietu. Asi každý z nás ví, že bychom měli jíst hodně zeleniny a ovoce, ideálně 2/3 každého jídla podle jógy se skládá právě z ovoce a zeleniny. Postupovat můžete skutečně snadno – jednu misku si naplníte ovocem, druhou zeleninou a ve třetí misce budete mít obvyklé jídlo. A nic nemusíte počítat! Nejprve snězte ovoce, potom zeleninu, a teprve nakonec běžné jídlo. Jen dbejte na to, aby misky měly stejný obsah a byly přiměřeně velké (nebo malé).

Vždy myslete na to, že největším nepřítelem našeho zdraví je lenost. Výsledky jsou ale prokazatelně výborné, tak se rychle pusťte do cvičení, ať jste zdravější než dosud!

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu