Jeden z nejpopulárnějších trendů současné doby je přerušovaný půst. Co to je a opravdu pomůže vašemu zdraví a kondici?

Přerušovaný půst je fenomén současnosti v oblasti zdraví a kondice. Zahrnuje střídavá období půstu a jídla, které vedou k hubnutí, lepšímu metabolismu, ochraně před různými nemocemi, a také prodlužuje věk. Vysvětlíme vám, o čem přerušovaný půst přesně je, a proč byste ho měli také vyzkoušet.

Jak název napovídá, jedná se o způsob stravování, při kterém přecházíte mezi obdobím jídla a půstu. Metoda není zaměřena na to, co byste měli jíst, ale spíše kdy byste měli jíst. Existuje několik způsobů praktikování občasného půstu, kdy si rozdělíte buď každý den nebo týden na období, kdy budete potravu přijímat a kdy ne.

Jak začít s přerušovaným půstem?

Přerušovaný půst může být velmi snadný a vaše tělo ho zpočátku ani nemusí zaznamenat. Rozhodně se nejedná o nějaké drastické hladovění, zejména ne tehdy, pokud dobu postění se budete pozvolna prodlužovat. Začít můžete například vynecháním snídaně, kdy si první jídlo dáte až v poledne a poslední pak ve 20.00 hodin. Technicky vzato se pak každý den postíte 16 hodin. Tento způsob, známý též jako metoda 16/8, je nejoblíbenější a nejrozšířenější.

Navzdory tomu, co vás možná napadá, je občasné hladovění poměrně snadné. Velké množství lidí tvrdí, že během doby bez jídla se cítí lépe a mají mnohem víc energie. Pocit hladu není tak velký problém, jak by se mohlo zdát – možná jej pocítíte na začátku, ale tělo si velmi rychle zvykne delší dobu nejíst. V době půstu není povoleno žádné jídlo, ale můžete pít vodu, kávu, čaj a další nízkokalorické tekutiny.

Půst není nic nového

Lidé dodržují půst již po tisíce let. Někdy z nutnosti, kdy chudí lidé jídlo neměli. Většina půstů dnes se dodržuje jako tradiční součást náboženského vyznání, například křesťanství, islám, ale i buddhismus praktikují nějaký způsob půstu. Není na něm navíc není nic nepřirozeného, náš organismus je perfektně vybaven k tomu, aby zvládal i delší období bez jídla. Pokud chvíli nebudete jíst, změní se chod nejrůznějších procesů v těle, to se týká hormonů či procesů buněčné opravy.

Lidé půst používají jako metodu hubnutí. Jiní pocítili příznivé účinky na své zdraví, například snížení hladiny krevního cukru, zlepšení činnosti kardiovaskulárního systému nebo zlepšení metabolismu. Půst také snižuje riziko rakoviny či rozvoje Alzheimerovy choroby.

A co pro vás z toho všeho vyplývá? Jestliže se budete držet zdravých potravin, „jídelní okénka“ mají o to příznivější vliv na vaši kondici a celkové zdraví. Navíc jde o zatím vůbec nejúčinnější způsob, jak ztratit tukové zásoby a zjednodušit si hlídání zdravého stravování. Vyzkoušet tuto jednoduchou metodu za to opravdu stojí, tak s chutí (nebo spíš bez ní) směle do toho!

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu