Mnoho dětských jídel obsahuje toxické látky. Můžete to zjistit a jako rodič s tím něco udělat?

Skupina zdraví spotřebitelů potvrzuje, že téměř všechny dětské výživy obsahují alespoň jednu toxickou chemikálii. Vědci tvrdí, že množství toxinů v dětské výživě je sice malé, ale chemická kontaminace se může časem hromadit. Zpráva ze skupiny Zdravé děti Bright Futures (HBBF) potvrzuje, že 1 ze 4 testovaných potravin pro malé děti obsahuje všechny čtyři těžké kovy (tedy olovo, arsen, rtuť a kadmium).

Nebezpečné druhy

Odborníci radí rodičům, aby vynechali dětské výživy na bázi rýže, protože ta snadno absorbuje arsen, a raději dětem dávali potraviny zdravé, například ovesné vločky. Taková volba může eliminovat expozici toxinů až o 80 %! Mezi vysoce rizikové potraviny pro kojence dále patří mrkev, sladké brambory a ovocné šťávy. Bezpečnější alternativu tvoří vícezrnné cereálie.

Zelenina především

Rodiče mohou přispět také tím, že dětem budou dávat různé druhy zeleniny, které obsahují množství živin. Množství kořenové zeleniny by mělo být minimální, u ní jsou hladiny toxických látek vyšší. Děti potřebují pestrou stravu, ale takovou, která je uvařena z čerstvých potravin, nikoli koupená jako předvařená a konzervovaná.

Další příklady

Luz Claudio, Ph.D., profesorka environmentální medicíny a veřejného zdraví na Icahnově lékařské fakultě na Mount Sinai v New Yorku uvedla, že i když si rodiče přečtou štítek s obsahem látek v dané dětské výživě, nemusí se dozvědět o všech látkách, které se do výživy nebo džusu dostanou, třeba neúmyslnou kontaminací. Tyto výrobky pak mohou obsahovat vysoké hladiny sodíku, konzervačních látek, umělých barviv, pesticidů a dalších pro zdraví nebezpečných látek.

Kontaminovány mohou být i organické látky

Ani biopotraviny připravené bez chemických pesticidů nejsou zcela imunní vůči toxické kontaminaci půdy a vody. Ve zprávě HBBF se dále uvádí, že stanovené organické normy se těmito kontaminanty nezabývají, a tak jsou potraviny stejně ovlivněny toxickými prvky. Proto je při výrobě dětských potravin vyžadováno více než pečlivé získávání zdrojů a přísné testování jednotlivých výrobců.

Výrobní proces

Právě během výrobního procesu se do potravin dostávají těžké kovy nejvíce. Aby se tomuto problému zabránilo, některé výrobní společnosti přešly na zařízení z nerezové oceli. Například ve společnosti Little Spoon jsou výrobky připravovány ručně a čištěny pod tlakem studené vody, namísto tepelné pasterizace v průmyslových zařízeních.

Účinné řešení?

Výrobci, HBBF a skupiny, jako je například Fond ochrany životního prostředí vytvořili novou Radu pro výživu kojenců. Hlavní slovo ale patří vládní organizaci Food and Drug Administration (FDA). Na její zjištění a pokyny výrobní společnosti reagují. Je potřeba, aby FDA využívala rychle a efektivně svou autoritu, jen tak dojde ke skutečnému snížení kontaminace dětských potravin.

Jako rodiče můžete v zásadě přispět pouze výše uvedenými radami na používání vybraných potravin a domácí přípravou čerstvých jídel. Věřte, že dopad na zdraví malých dětí je nezanedbatelný!

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu