Náročný problém, kterému lidé čelí, když se snaží zhubnout. Jo-jo efekt je strašákem všech dietářů, zkuste to zdravě a bez něj

Problém jo-jo efektu je náročný. Definován je jako cyklování hmotnosti s cyklickou ztrátou a opětovným získáním váhy, který připomíná pohyb hračky jo-jo se stálým pohybem nahoru a dolů. Zdravé hubnutí vám pomůže nejen získat požadovanou hmotnost a tvar těla, ale též v dlouhodobé perspektivě snižuje riziko jo-jo efektu.

Seznamte se s jo-jo efektem

Jo-jo efekt je poměrně běžnou situací, kdy se lidé snaží udržet svou požadovanou váhu během programů hubnutí. Na začátku skutečně ke zhubnutí dojde, ale posléze získají ztracenou hmotnost zpět. Zhubnout je stále těžím úkolem, ačkoli držíte dietu a cvičíte. Jo-jo efekt je velmi náročný problém, může totiž mít závažné zdravotní důsledky, ale hlavně narušuje psychickou rovnováhu.

Příčiny jo-jo jsou různé, ale zahrnují zejména:

Nezdravé metody snižování hmotnosti

Nevhodné metody hubnutí, jako je užívání podpůrných tabletek a nedostatek správného cvičení, riziko vzniku jo-jo efektu zvyšují. Během prvního programu hubnutí nemusí být jo-jo efekt patrný, ale pokud se nezdravé návyky opakují, je stále obtížnější zhubnout a k jo-jo efektu nakonec dojde.

Omezení kalorií a dieta nalačno

Omezení příjmu kalorií rychle přispěje ke snížení hmotnosti v důsledku úbytku svalové hmoty namísto tělesného tuku. Když se svalová hmota sníží, tělo se automaticky přizpůsobí zpomalením metabolismu. Nižší metabolismus po ukončení nezdravého způsobu hubnutí potom způsobí, že lidé znovu naberou váhu.

Snížení hmotnosti bez jo-jo efektu

Chcete-li se jo-jo efektu vyhnout, doporučený program pro zdravé hubnutí zahrnuje následující prvky:

  • Snižujte tělesný tuk, ale udržujte svalovou hmotu.
  • Důrazně se vyhněte vynechávání jídla v běžnou dobu, respektive jeho přeskakování.
  • Omezte množství stravy.
  • Jezte více nízkokalorických potravin.
  • Pravidelně cvičte – během prvních 6 měsíců alespoň 150 minut týdně, poté cvičení prodlužte na 200 až 300 minut za týden. Ve cvičení pokračujte po dobu 1 roku.
  • Veďte si deník pro monitorování diety.

Hubnutí je velmi náročný proces, protože stravovací návyky se mění jen obtížně. Pro to, aby vám štíhlá linie vydržela, je nejdůležitější sebekázeň v dodržování uvedených doporučení.

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu