Většina lidí ví, že plavání je zdravé. Ale ono je skvělé nejenom pro zdraví těla, ale také pro vaši mysl a duši!

Plavání je nejlepším způsobem pohybu při různých zdravotních obtížích. Pomáhá s celkovou fyzickou zdatností, tonizuje svaly a pomáhá ke správnému dýchání. Navíc skvěle působí na psychickou pohodu. Jaké jsou výhody plavání oproti jiným typům pohybu?

Menší námaha těla

Protože voda nadlehčuje tělesnou hmotnost, mohou lidé se zraněním, obezitou nebo v pokročilém věku snadno plavat delší dobu, aniž by byli vystaveni přílišnému namáhání kloubů a kostí. Plavání je jedním z mála sportů, které nezpůsobují problémy kosterní soustavě. Pohyby těla jsou tlumeny vodní bariérou a vy se nedostanete do kontaktu s tvrdými povrchy, které by mohly vaše tělo zatěžovat. Vůbec nejlepší je plavat ve vyhřívaném bazénu, teplo krásně uvolní klouby i svaly.

Zlepšení dýchání

Na rozdíl od suchého vzduchu ve fitness centrech, mají bazény vyšší úroveň vlhkosti. Vlhký vzduch usnadňuje dýchání a velmi dobře působí například na astma. Ale i když žádné dýchací problémy nemáte, plavání pomáhá zvýšit kapacitu plic a nutí vás naučit se správné dýchací techniky.

Zvýšení flexibility

Oproti tělocvičně, kde používáte stroje k posílení vybraných částí těla izolovaně, během plavání zapojujete téměř všechny svalové skupiny. Plavání také napomáhá protáhnout celé tělo. Pokud ve vodě cvičíte, zjistíte, že cviky, které se obtížně dělají na pevné zemi, jsou mnohem snadněji proveditelné pod vodou. Existuje také skupinové cvičení ve vodě pod vedením zkušených trenérů.

Tonizace svalů

Voda je 12 x hustší než vzduch, takže plavání je mnohem účinnější při tonizaci svalů než jakákoli jiná forma aerobního cvičení na souši. S plaváním si splníte „kardio“ část tréninku, a zároveň zapracujete na rovnoměrné pružnosti celého vašeho těla. S tím, jak během plavání překonáváte odpor vody, posilujete hlavně svaly paží a nohou. Výhodou je, že velikost odporu si můžete regulovat podle toho, jak silně tlačíte proti vodě.

V neposlední řadě plavání vyčistí a zklidní vaši mysl. Stejně jako jiná cvičení pomáhá k vyplavování endorfinů, ale během plavání se mnohem snáze a lépe uvolníte. Bylo prokázáno, že plavání produkuje stejné „relaxační reakce“ jako jóga a velmi pomáhá při meditaci.

Takže příště do bazénu nebo na jógu?

 

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu