Váš mozek na cukru. Co podle vědců způsobuje cukr v našem těle a jaký to má vliv na naši psychiku

Ačkoli víme, že to není zdravé, rádi si dáváme sladké dobroty. Někdy ani není možné odolat, jako kdyby tělo a mozek sladké prostě potřebovaly. Tělo skutečně funguje na cukru, tedy na glukóze. A glukóza podporuje naše buňky včetně mozkových buněk, neuronů. Neurovědci se podívali na to, jak cukr vlastně náš mozek ovlivňuje, zejména když je ho příliš.

Dopamin při konzumaci cukru

Sladká jídla jsou skvělými zdroji energie a my jsme se vyvinuli tak, že sladká jídla shledáváme jako velmi příjemná. Když jíme sladká jídla, aktivuje se v mozku systém odměňování a uvolňuje se dopamin, který způsobí naše libé pocity. Dopamin také způsobí, že se tělo velmi rychle naučí vyhledávat především tyto potraviny. Mozek má cukr rád. Co se v něm ale děje, když cukr konzumujeme nadměrně?

Může se mozek poškodit?

Mozek se neustále mění a vytváří nové neuronové spoje v procesu zvaném neuroplasticita. Pokud opakovaně zapojujete dopaminový systém odměn způsobuje, že se mozek přizpůsobí a vznikne určitá míra tolerance. V případě sladkých jídel to znamená, že jich musíme konzumovat stále více, abychom získali stejně dobrý pocit. Je to úplně stejný proces jako u závislosti na alkoholu, lécích či drogách.

Kontroverzní téma

Zda můžete být fyzicky závislí na sladkém stejně jako na drogách, je mezi vědci diskutovaným tématem. Cukr tělo potřebuje pro přežití. Ale k tomu, abyste ubrzdili jeho nadměrnou konzumaci používáte stejné způsoby, jako když odoláváte chuti na drogu. Svou chuť na sladké musíte potlačit prostřednictvím neuronů, které jsou zapojeny do procesů rozhodování a řízení impulsů.

Inhibiční neurony

Výše zmíněné nervové buňky se nazývají inhibiční neurony. Dle magazínu htheconversation.com výzkum na potkanech prokázal, že stravování s vysokým obsahem cukru tyto inhibiční neurony může změnit. Potkani se po cukru stali méně schopnými řídit své chování, pamatovat si a rozhodovat se. Zasaženy totiž byly neurony, které jsou důležité pro kódování vzpomínek a pro následné přežití.

Jak chránit mozek před cukrem?

Světová zdravotnická organizace doporučuje omezit příjem přidaných cukrů na 5 % denního příjmu kalorií, což je 25 gramů, tedy 6 čajových lžiček. Průměrný dospělý člověk přitom zkonzumuje denně zhruba 85 gramů (20 čajových lžiček cukru), což je poměrně velký rozdíl. Místo cukru se doporučuje konzumovat potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které jsou rovněž schopné podporovat mozkové chemikálie potřebné k vytváření nových neuronů.

Není snadné zbavit se návyků, jako je například dezert po obědě nebo pít přeslazenou kávu, mozek vám za jakékoli snížení příjmu cukru poděkuje. A zlepší svou činnost!

Autor: Lenka Svobodová
zavřít reklamu