Will Smith se pochlubil se svojí kolonoskopií a sdílel 17 minut dlouhé video. Výsledek? Je důležité se kolonoskopie nebát, může vám zachránit život

Will Smith (51) se rozhodl zprostředkovat světu nejen informace, ale i video, o prvním kolonoskopickém vyšetření v jeho životě. Že je čas projít si touto nepříliš příjemnou procedurou se rozhodl poté, co mu jeho lékař Dr. Ala Stanford řekl, že v jeho věku už je to téměř nezbytné. Ve stylu hollywoodské módy se Smith rozhodl celý postup zdokumentovat, a nakonec záběry proměnil na 17 minut dlouhé video pro YouTube s více než milionem zhlédnutí.

Snaha rozbít hloupé vtipy i obavy

Smith považoval svůj osobní dokument za zábavný pokus, jak se vypořádat s hloupými vtipy na téma kolonoskopie a upozornit diváky, jak důležité může být právě toto vyšetření důležité pro další život. Video začíná vyprávěním o kolonoskopické přípravě Charlieho Chaplina a potom následuje Willa Smithe do nemocnice Miami na zákrok. Později v klipu Smithův gastroenterolog sdělí, že během vyšetření našel polyp, který byl odstraněn a poslán do laboratoře.

Šokující nález

Výsledky se vrátily s tím, že se jednalo o takzvaný tubulární adenom, který je prekarcinogenní. 95 % rakoviny tlustého střeva pochází právě z tohoto druhu polypu. Smith se rychle zajímal o to, co nález znamená pro jeho budoucí zdraví. Doktor Stanford mu vysvětlil, že bude muset být monitorován častěji než ti, kdo mají normální kolonoskopický nález. Ví se, že screening a včasná detekce zachraňuje životy. I včasné odhalení rakoviny může zachránit zdraví člověka.

Legrace úplně nevyšla

Smith poděkoval svému lékaři za pomoc a přiznal, že nikdy neočekával pozitivní výsledky vyšetření. Když se rozhodl, že chce svou kolonoskopii pojmout jako blog, bylo to ve smyslu, vše bude v pohodě a bude to legrace! Vůbec netušil, že existuje nějaký prekarcinogenní polyp a že se dokonce u něj objeví! Podle statistik trpí Afroameričané procentuálně ještě vyšším počtem rakoviny tlustého střeva, jejíž výskyt je už tak hodně častý.

V poslední době stále více celebrit odhaluje veřejnosti svá lékařská vyšetření. Někdy je to s cílem zvýšit svou popularitu, ale také proto, aby se tak rozšířilo povědomí o existujících způsobech vyšetření těch kterých závažných chorob. A aby si lidé uvědomili, jak jsou vyšetření důležitá!

Autor: Martin Liška
zavřít reklamu