Ranní nebo večerní cvičení je ejefektivnější? Ráno nastartovat den nebo se večer unavit

Co vám prospěje víc? Cvičit ráno nebo večer? A jak cvičení využít co nejefektivněji? Je lepší pobíhat po okolí za úsvitu, abyste skokem nastartovali nový den, nebo je lepší to nechat na večer, kdy se příjemně unavíte před tím, než jdete spát? Jsou to zapeklité otázky. Někdo by možná řekl, že to vyjde nastejno, protože v obou případech tělo dostane svou porci fyzické aktivity. Jenže rozdíly tu jsou. Pojďte se podívat na oba typy, jejich výhody i nevýhody.

Trénink brzo ráno

Když se probudíte, vaše tělesné funkce jsou na nejnižší úrovni. Nicméně cvičení v ranních hodinách skutečně pomáhá nastartovat tělo, ale paradoxně vám pomůže lépe a kvalitněji spát. Ranní trénink se hodí ještě před tím, než odejdete do práce nebo se začnete starat o děti. Tak se můžete nejlépe soustředit na svou fyzickou pohodu. Cvičení ráno zvyšuje vaši energii v odpoledních hodinách. Lidské tělo funguje nejlépe v polovině odpoledne a cviky ráno či dopoledne jeho fungování dále zlepšuje.

Jdete-li si zacvičit ještě před snídaní, pomůžete tělu spalovat tuk efektivněji, než když cvičíte večer. Navíc se zlepší váš metabolismus natolik, že kalorie budete efektivně spalovat po celý den. V noci je metabolismus nižší, a tak na něj cvičení večer nemá prakticky žádný vliv.

Ranní výzvy

Cvičit ráno je skutečnou výzvou. Je velmi těžké vstát dřív právě kvůli cvičení, zejména pokud nejste ranní ptáče. Po probuzení jsou klouby a svaly tuhé a je těžší je rozcvičit. Také plíce fungují nižší rychlostí a dýchací cesty jsou po spánku zúžené, takže je namáhavé vytrhnout se z ospalého stavu. Doporučuje se nejprve lehké rozhýbání a provedení hlubokých dechových cvičení, aby se rozproudila krev a zlepšilo se okysličení organismu.

Cvičení večer

Cviky v pozdější denní dobu je mnohem výhodnější, protože vaše tělesné funkce jsou na vrcholu, takže máte více energie a větší sílu absolvovat optimální trénink. Pro někoho je ale večerní cvičení obtížnější, zejména máte-li namáhavou fyzickou či duševní práci nebo pracujete víc hodin. Nespornou výhodou je, že tělesná teplota večer je vyšší a svaly i klouby jsou až o 20 % flexibilnější, než je tomu ráno. Cvičení je snazší a méně namáhavé. Ve druhé polovině dne budete mít pravděpodobně taky víc energie a chuti do cvičení. Večerní cviky jsou skvělým způsobem, jak odbourat stres nashromážděný za celý den.

Výzvy večerního tréninku

Večerní cviky lze snadno odložit z důvodu únavy a jiných výmluv. Občas se ale vyskytnou skutečné překážky, kdy se musíte věnovat práci i večer nebo se postarat o rodinu. Tím se plánování večerního cvičení velmi ztěžuje. Možnosti některých typů cviků jsou navíc omezeny. Například pro jogging v parku je určitě lepší denní světlo, kterého na podzim a v zimě moc není. Tím pádem jsou tělocvičny víc přeplněné, což cvičení dále komplikuje.

Cvičení příliš brzo před ulehnutím do postele vhodné není, může výrazně snížit schopnost usnout. Po cvičení jsou teplota těla, metabolismus a srdeční frekvence zvýšeny, a tím se zpomaluje přechod do klidového stavu. Pomoci může jóga.

Výhody i nevýhody přináší oba typy cvičení. Které si vyberete, závisí hlavně na vašem způsobu života a řízení svého času. Dobré je, pokud si ze cvičení uděláte rutinu a je jedno, zda to bude ráno či navečer. A navíc, každé úsilí se počítá!

Autor: Lenka Svobodová
zavřít reklamu