Vánoce znamenají oslavy, spoustu jídla a málo pohybu. Jak se po svátcích vrátit do původní formy?

Jestliže jste to o vánočních svátcích trochu přehnali s množstvím jídla, ležením na gauči, pitím alkoholu a pochutnáváním si na sladkém cukroví, asi cítíte potřebu vrátit se do původního stavu a do patřičné formy. Můžete být v pokušení využít některé z drastických opatření, ale to moc prospěšné není. Raději se pusťte do rozumných úprav, pomocí kterých se ve zdraví vrátíte tam, kde jste před svátky skončili. A možná ještě dál!

Zbytečné obavy

Svátky jsou minulostí, ale tělo vám je stále připomíná. Únava, ztráta energie, nadýmání či jiné problémy se zažíváním… Možná začínáte pochybovat, že vaše tělo dokáže vánoční excesy překonat. Nebojte se, v rukávu nějaká ta esa máte. Jen je potřeba je právě teď vytáhnout a důsledně, krok za krokem, postupovat podle návodů, čerpat ze svých vlastních zdrojů a zapojit vůli.

Začněte jíst podle plánu

Výživový plán je jasně daný, potvrzený odborníky a vyzkoušený. Každý den si dopřejte snídani, a to do 1 hodiny po probuzení, poté jezte menší porce jídla každé 3 až 5 hodin. Zlepšíte si tak metabolismus, zregulujete hladinu cukru v krvi a vaše chuť k jídlu se vyrovná. Hladovka může být lákavá jako rychlé řešení, ale funguje přesně naopak. Tělo přepne do režimu, kdy spálí méně kalorií, ale pak se i menší množství jídla začíná ukládat ve formě nespálených tuků.

Pijte hodně vody

Čistá voda podporuje optimální metabolismus a některé výzkumy dokonce prokázaly, že může přirozenou cestou omezit chuť k jídlu. Voda vám také rychle pomůže, abyste se cítili lépe. Hodně vypité vody vyplavuje přebytečný sodík a podpora metabolismu znamená dobrou činnost trávicího traktu (a předcházení problémů se zácpou). Doporučené množství je 2 až 2 a ½ litru vody, což odpovídá asi 8 až 10 sklenkám.

Omezte sacharidy

Omezte, ale úplně je ze svého jídelníčku nevynechejte. Sacharidy mohou vaše tělo donutit k tomu, aby dobře spalovalo kalorie. Zkombinujte zeleninu, bílkoviny, celozrnné potraviny a malé množství zdravých tuků. Bílkoviny vám skvěle dodá tofu, fazole, ryby nebo drůbež, zdravý tuk zase najdete v extra panenském olivovém oleji, v avokádu nebo v mandlích. Mezi celozrnné pochoutky patří quinoa, ječmen nebo divoká rýže. Zeleninu zvolte nejlépe bio, ale vhodná je i ta běžně prodávaná.

Vyberte si zdravé jídlo

Po svátečním přejídání se může vaše tělo přirozeně toužit po zdravých potravinách. Náhle se saláty, okurky, zelené hrozny, a dokonce i brokolice zdají přitažlivější. Při nakupování potravin si vyberte nejen ovoce a zeleninu, ale i zdravé pochutiny, jako jsou například jogurtové nápoje nebo míchané ořechy. Vaše tělo vám poděkuje, vina z posledních několika dnů zmizí a nahradí jí pocit hrdosti!

Dopřejte si kvalitní spánek

Po období překonávání různých spánkových limitů je čas vrátit se zpět. Dopřejte si znovu dostatek kvalitního odpočinku, tělo po pořádné relaxaci přímo touží! Před návratem k běžným povinnostem se potřebujete cítit odpočatí a plní energie. Vyhněte se proto zbytečnému stresu, až začnete čelit výzvám nového roku, a najděte způsoby, jak si co nejlépe odpočinout. Někdo upřednostní jógu nebo meditaci, ale pokud to máte rádi, zajděte si třeba do kina!

Přejeme vám úspěšný start!

Autor: Katka Procházková
zavřít reklamu