Máme tu Nový rok a možná jste to s oslavami trochu přehnali. Asi víte, jak vypadá pořádná kocovina. Jak s ní účinně bojovat?

Boj s kocovinou dá člověku pořádně zabrat. Možná jste to s pitím alkoholu během oslav nového roku trochu přehnali a nyní vám není úplně do skoku. Naštěstí existují způsoby, jak se s příznaky nadměrného popíjení srovnat. Stačí hodně vody, pořádná snídaně pár antioxidantů a mělo by vám být zase brzy fajn! Jak se s kocovinou co nejlépe vypořádat?

Co ovlivňuje kocovinu?

Kocovina se může projevovat různě. Nejčastěji jde o nadměrnou únavu, depresivní stavy, pocity „zamlžení“ mozku, žaludeční nevolnost nebo bolesti hlavy a svalů. Příčinou těchto stavů je dehydratace, narušení elektrolytické rovnováhy a nízká hladina cukru v krvi. Receptů na léčbu kocoviny mezi lidmi koluje hodně, ale které jsou ty opravdu účinné?

Zkuste léky

Neexistuje žádná magická pilulka, která by vyléčila kocovinu, ačkoli některé léky pomáhají zmírnit její příznaky. Běžně dostupné a účinné jsou ty ze skupiny protizánětlivých, jako je například aspirin či ibuprofen. Ty vám pomohou s bolestí hlavy a svalů. Je ale potřeba užívat je opatrně, protože zároveň dráždí už tak nepříliš stabilní žaludek.

Pijte velké množství vody

Opětovná hydratace těla čistou vodou může také zmírnit příznaky kocoviny. Alkohol je takzvané diuretikum, což znamená, že zvyšuje množství moči, kterou člověk produkuje. Výsledná ztráta tekutin pak způsobí dehydrataci a nerovnováhu elektrolytů. Před spaním se proto hodně napijte vody, ráno bude snesitelnější! Mnoho lidí také používá sportovní nápoje, které obsahují elektrolyty, aby obnovili jejich rovnováhu v organismu.

Dejte si vydatnou snídani

Nízké hladiny cukru v krvi přispívají k problémům, které během kocoviny zažíváte. Když tělo rozkládá alkohol, zvyšuje se hladina kyseliny mléčné. To způsobí pokles hladiny cukru v krvi, což ke kocovině výrazně přispívá. Pořádná snídaně vám pomůže obnovit hladinu cukru v krvi na správnou úroveň a zmírnit příznaky kocoviny. Tělo potřebuje hlavně výživné potraviny, které obsahují bílkoviny, uhlohydráty, zdravé tuky a vitamíny, aby se dobře zotavilo.

Využijte sílu antioxidantů

Alkohol, který vypijete, způsobuje oxidační stres a vede tělo k produkci volných radikálů. Antioxidanty s tím mohou pomoci. Mezi dobré zdroje patří například třešně, hrozny, granátová jablka, mrkev, špenát, hořká čokoláda nebo ořechy a různá semínka.

Dejte si čaj nebo kávu

Káva, černý i zelený čaj působí jako stimulanty, a ty mohou zlepšit pocity únavy kocovinou způsobené. Tyto nápoje jsou zároveň dalšími možnostmi, jak do těla vpravit antioxidanty. Zároveň se však rovněž jedná o diuretika, která mohou zvyšovat už tak velkou dehydrataci organismu.

Závažnost kocoviny se liší od člověka k člověku, závisí na mnoha biologických faktorech i na toleranci vůči alkoholu. Důležité je také vědět, že některé alkoholické nápoje způsobují těžší kocovinu než jiné, proto je dobré už během oslav dobře volit, které alko nápoje si dopřáváte, pít hodně vody a alkoholu naopak pít co nejméně!

Autor: Bára Králová
zavřít reklamu