Chcete oslnit okolí svými gymnastickými dovednostmi? Začněte tím, že se naučíte dělat stojku na rukou

Zdokonalení stojky na rukou je předpokladem pro učení se dalších úžasných gymnastických cviků. Stát na rukou je poměrně obtížné z hlediska udržení rovnováhy. Ale naučit se to, to je skvělá zábava, a ještě lepší forma cvičení, které posiluje svalové skupiny celého těla. A vypadá to opravdu působivě! Jen pamatujte na trpělivost, opakování z vás dělá mistra!

Vhodné místo pro trénink

Budete potřebovat místo s měkčím dopadem, protože několikrát spadnete na nohy či dokonce spadnete celým tělem na zem. Park či dvůr jsou výbornou volbou, protože tráva vám poskytne pěkné měkké přistání a budete mít spoustu otevřeného prostoru, se kterým můžete pracovat. Tak zajistíte, abyste do něčeho nebo na někoho nespadli a abyste si neublížili. Skvělá místa pro trénování stojky jsou také na písku, v tělocvičně, za požití podložky na jógu či doma na koberci.

Zkuste podpěru

Najděte si vhodnou zeď nebo strom. Je snazší začít se učit stojku u zdi nebo jiné podpěry. Pokud se bojíte být vzhůru nohama, je to dobrý způsob, jak se naučit stojku svým vlastním tempem. Další výhodou této metody je, že nepotřebujete nikoho, kdo by vám pomáhal. Tím se naučíte, že stojku můžete dělat sami.

Začněte kousek ode zdi

Stoupněte si na ruce a švihem přehoďte nohy vzhůru ke zdi. Musíte být dostatečně blízko zdi, abyste se jí nohama snadno dotkli. Tělo by mělo být rovnoběžně se stěnou a nohy by s horní částí těla měly tvořit úhel 90 stupňů. Pak se nohama posouvejte po zdi směrem nahoru. Zároveň posunujte ruce blíž k podpěře, dokud nebudete stát svisle. Zastavte, když máte ruce asi 30 centimetrů od zdi. Udržujte tělo stále v přímé linii a ramena mějte vtažená. Hlava by měla být přímo mezi rameny.

Uvolnění podpěry

Pomocí jedné nohy jemně uvolněte tělo od zdi a pokoušejte se celé tělo vyvážit na rukou. Tělo byste měli mít v přímé svislé linii končící prsty u nohou. Rukama se pohybujte tak, abyste stále drželi rovnováhu. Nejlépe se udržíte tak, pokud je váha rozložena mezi dlaněmi a prvními klouby na rukou a odchylky korigujete přesouváním váhy směrem k prstům.

Čelem ke zdi

Nyní vyzkoušejte jiný způsob, jak se stojkou začít. Místo toho, abyste se po zdi procházeli, začněte čelem k ní. Jakmile se naučíte tento způsob, už budete schopni udělat stojku kdekoli a kdykoli. Nejprve se postavte se čelem ke zdi s nohama od sebe na šířku ramen. Ruce položte asi 30 centimetrů od zdi. Paže držte rovně a zvedněte nohy přes hlavu jedním plynulým pohybem. Ramena mějte zastrčená a hlavu v rovině. Nohy směřují rovně. Až budete připraveni, odsuňte se od podpěry.

Tipy

Pokud máte pocit, že se převrátíte, ohněte krk, abyste se nezranili na hlavě. Pro udržení rovnováhy možná budete muset neustále pohybovat rukama tam a zpět. Ujistěte se, že váha je rozložena rovnoměrně na dlaních. Pokud to nepotřebujete, rukama nehýbejte. Nadměrné úpravy snadno způsobí, že se převrhnete. Většina gymnastických dovedností je o vizualizaci a důvěře. Když se bojíte a myslíte si, že spadnete, je pravděpodobné, že se to opravdu stane.

Dobrá rada na závěr

Je velmi užitečné si představit, jak vás někdo drží za nohy, aby vás vyrovnal. Nebo si představte, že stojku děláte pod vodou. Důležité je odhadnout sílu švihu, kterým zvedáte nohy. Pokud je příliš slabý nebo naopak silný, nevyrovnáte to.

Stoj na rukou je opravdu působivý a užitečný cvik, začít s tréninkem můžete teď hned!

Autor: Katka Procházková
zavřít reklamu