Carnivore dieta neboli takzvaná dieta masožravců. Pokud preferujete maso a živočišné produkty, je tato dieta pro vás

Strava Carnivore se skládá výhradně z masných a živočišných produktů, a to s vyloučením všech ostatních potravin. Dieta napomáhá hubnutí, regulaci nálad a hladiny cukru v krvi. Strava je však z dlouhodobého hlediska nesmírně restriktivní a pravděpodobně nezdravá. Žádný výzkum nepotvrdil domnělé zdravotní výhody této diety. Pojďte zjistit, zda vám pomůže při hubnutí, a jaké jsou její potenciální přínosy i nevýhody.

„Masožravá“ dieta

Dieta Carnivore zahrnuje konzumaci pouze masa, ryb a dalších živočišných potravin, jako jsou vejce a některé mléčné výrobky. Všechny ostatní potraviny jsou z jídelníčku vyloučeny, a to včetně ovoce, zeleniny, luštěnin, ořechů a semen. „Masožravá“ dieta vychází z kontroverzního přesvědčení, že populace našich předků jedly většinou pouze maso a ryby a že za dnešní vysokou míru chronických nemocí je zodpovědný nadměrný příjem sacharidů.

Diety s nízkým obsahem sacharidů

Další populární diety s nízkým obsahem sacharidů, jako jsou ketodieta a paleo strava, sice příjem sacharidů omezují, ale úplně jej nevylučují. Ohlasy těch, kdo dodržují Carnivore dietu, tvrdí, že to může pomoci vyřešit několik zdravotních problémů, ale žádný výzkum tato tvrzení nepodporuje.

Lékařsky nezpůsobilý!

Shawn Baker, bývalý americký ortopedický lékař, je nejznámějším zastáncem „masožravé“ stravy, a snaží se přijít s důkazy o tom, že právě tento typ jídelníčku dokáže léčit depresi, úzkost, artritidu, obezitu, cukrovku a další. Jenže, žádný výzkum to neprokázal, a Bakerovi byla navíc v roce 2017 lékařskou radou Nového Mexika zrušena licence, protože vznikly velké obavy o jeho lékařské způsobilosti!

Jak jíst pouze maso?

Jíst je povoleno hovězí, kuřecí, vepřové, jehněčí a krůtí maso. Dopřát si můžete lososa, sardinky, bílé ryby a malé množství smetany, másla, sádla a tvrdého sýra. Příznivci zdůrazňují, že jedí hodně tuků, aby dosáhli každodenních energetických potřeb. Carnivore podporuje pití vody, ale odrazuje od pití čaje, kávy a jiných nápojů z rostlin. Jinak neobsahuje žádné konkrétní pokyny týkající se příjmu kalorií, velikostí porcí ani počtu jídel denně, navrhuje se jíst tak často, jak potřebujete.

Může vám dieta pomoci zhubnout?

Strava s vysokým obsahem bílkovin a nízkým obsahem sacharidů opravdu může podpořit hubnutí. Je to hlavně proto, že bílkoviny vám mohou pomoci po jídle se naplnit, což může vést ke snížení příjmu kalorií a následnému úbytku hmotnosti. Protein zase zvyšuje metabolickou rychlost, což pomůže spálit více kalorií. Díky stravě Carnivore budete jíst celkově méně kalorií, a výsledky se projeví, alespoň v krátkodobém horizontu.

Výhody stravy Carnivore

Dieta vylučuje sacharidy, vylučuje sušenky, dorty, bonbóny, limonády, pečivo a podobná jídla s vysokým obsahem sacharidů. Tyto potraviny mohou být problematické pro lidi s diabetem, protože mohou zvyšovat hladinu cukru v krvi. Ve skutečnosti se ke kontrole cukrovky často doporučuje omezit rafinované sacharidy a sladká jídla. Úplné odstranění sacharidů však není nezbytné ani pro léčbu diabetu. Doporučuje se jíst menší množství zdravých sacharidů s vysokým obsahem vlákniny.

Nevýhody diety

Vzhledem k její vysoce restriktivní povaze a úplnému odstranění většiny potravinových skupin existuje mnoho nevýhod. Vysoký obsah tuku, cholesterolu a sodíku nejsou pro zdraví přínosné. Konzumace velkého množství těchto potravin může vést k nadměrnému příjmu sodíku, což je spojeno se zvýšeným rizikem vysokého krevního tlaku, onemocnění ledvin a dalších negativních zdravotních následků.

Chybí mikroživiny a rostlinné sloučeniny

Dieta Carnivore eliminuje zdravé potraviny, jako je ovoce, zelenina či luštěniny, z nichž všechny obsahují prospěšné vitamíny a minerály. Maso by nemělo být jedinou součástí stravy. Strava bohatá na rostlinné potraviny je spojena s nižším rizikem určitých chronických stavů, jako jsou srdeční choroby, určité druhy rakoviny, Alzheimerova choroba a diabetes typu 2. Je to nejen kvůli vysokému obsahu vitamínů, vlákniny a minerálů v rostlinných potravinách, ale také díky obsahu antioxidantů.

Neposkytuje vlákninu

Nestravitelná vláknina podporuje zdraví střev a jejich zdravé pohyby a nachází se pouze v rostlinných potravinách. Strava Carnivore neobsahuje vlákninu, což může u některých lidí vést k zácpě. Kromě toho je vláknina důležité pro správnou rovnováhu bakterií ve střevě. Ve skutečnosti může suboptimální střevní zdraví vést k řadě problémů a může být dokonce spojeno s oslabenou imunitou a rakovinou tlustého střeva. Celkově může dieta Carnivore poškodit vaše střevní zdraví.

Sečteno a podtrženo, dieta typu Carnivore napomáhá hubnutí a je prevencí zdravotních problémů, ale žádný výzkum tato tvrzení přesně nepopisuje!

Jíst vyváženou stravu s řadou zdravých potravin je udržitelnější a pravděpodobně vám to poskytne větší přínosy pro hubnutí i pro zdraví!

Autor: Katka Procházková
zavřít reklamu