Psi jsou naši velcí kamarádi a pomocníci. Svými vlastnostmi mohou pomáhat i fyzicky a duševně handicapovaným. Jak psi pomáhají při psychických onemocněních?

Pokud jste někdy vlastnili psa, víte o štěstí, které dokáže přinést. Pravděpodobně znáte teplo jejich hlavy spočívající v klíně. Znáte dotek jejich studeného čenichu, packu na koleni a olizování místo polibku. Víte o jejich bezpodmínečné lásce a radosti jejich i vaší, když vás vítají u dveří. Ale to zdaleka není vše, co nám naši čtyřnozí přátelé mohou nabídnout! Psi skvěle pomáhají zlepšit duševní i fyzické zdraví. Proto se používají pro rehabilitační a terapeutické účely u psychicky i fyzicky nemocných!

Jak mohou psi pomoci

Nemusíte říkat ani slovo a oni přesně vědí, jak se cítíte. Jejich ocas k vám mluví. A když je vám smutno nebo úzko, přitulí se k vám a packu nebo hlavu si na vás položí, abyste cítili, že jsou vždy s vámi, že vše bude zase dobré, že vás budou léčit svým živočišným teplem, oddaností, měkkou srstí i láskyplným pohledem. Jsou to naši nejlepší přátelé a společníci a umí sloužit i mnohem vyššímu účelu než být jen domácími mazlíčky.

Problematika terapie duševních poruch

Duševní nemoc může ovlivnit prakticky kohokoli jakéhokoli věku a pohlaví. Mezi běžné poruchy patří úzkost, bipolární porucha, deprese a posttraumatická stresová porucha (PTSD). Ukázalo se, že oční a fyzický kontakt se psem pomáhají léčit, a dokonce předcházet několika duševním poruchám a poskytují až neuvěřitelné přínosy pro tělo i duši. Lidem v každém věku a s různě závažným duševním onemocněním mohou psi přinést hned několik výhod, a to i při omezených interakcích.

Psi a lidé s psychiatrickou diagnózou

Psi tedy léčí a umí předcházet různým duševním potížím. Proto se často používají v terapeutických a rehabilitačních prostředích, zejména v těch, kde se léči vrozené fyzické a psychické vady (včetně vrozených poruch intelektu), vývojové poruchy (jako je například autismus). Psi pomáhají i při léčbě později vzniklých psychických onemocnění typu deprese či úzkostných, panických a fobických poruch. V pozdějším věku člověku pomáhají při demenci a Alzheimerově chorobě.

Co pejsci nabízejí pacientům?

Snížení stresu, deprese, úzkosti a pocitů osamělosti

Mazlení nebo pozitivní interakce se psem mohou zvýšit hladinu oxytocinu snižujícího stres, a naopak snížit produkci kortizolu (stresového hormonu). Velmi dobře psi snižují úzkost u dětí. Alan Beck, ředitel Centra pro canisterapii (terapie pomocí psů) na Purdue University, řekl: „Všichni klienti uvádějí, že se cítí méně osamělí v přítomnosti zvířat. Zvířata jsou dobrá pro každého. Udržují nás ukotvené v přítomnosti a odvracejí nás od negativních nebo úzkostných myšlenek.“

Vytváření sociálních příležitostí a smysl života

Pokud zažíváte osamělost nebo sociální úzkost a chcete těmto problémům zabránit, může mít pro vás pes velký význam. Během procházek je téměř nemožné nepotkat další pejskaře, se kterými se snadno dáte do řeči, a případně se s nimi i spřátelíte. A už jen tím, že vlastníte psa, hraje ve vašem životě důležitou roli. Starat se o něj a pečovat je také léčivé! Povinnosti udržují vaši mysl obsazenou konstruktivními myšlenkami a ty zase pomáhají odstranit pocity negativity.

Historie terapeutických psů

Použití terapeutických psů sahá až do druhé světové války a začíná u mrňavého yorkshirského teriéra jménem Smoky. S americkým letcem Billem Wynnem se zúčastnil 12 bojových misí. Když byl Wynne hospitalizován, jeho přátelé přivedli Smokyho, aby ho navštívil. Jeho přítomnost zvedla náladu nejen majiteli, ale i jiným pacientům, a tak Smoky začal navštěvovat další zraněné vojáky. „Když jsme vešli do místnosti, došlo k úplné změně,“ řekl Wynne, „všichni se smáli, všichni ho milovali.“

Smokyho „kariéra“

Smoky tak zahájil éru terapeutických psů. Se svým páníčkem Billem navštívili v průběhu dalších 12 let mnoho lidí v různých nemocnicích. Smoky zemřel ve spánku ve věku 14 let, ale nadále inspiruje ostatní. Dnes už se psi pro různé terapeutické účely používají po celém světě. Zlatí retrívři patří mezi „top“ používaných plemen, a to díky svému klidnému chování, vstřícnosti a opatrnosti.

Psi umí pomoci i v případech těžkého autismu

U dětí s autismem a při jejich panických záchvatech se pes bude vždy snažit pomoci! Jestliže se dítě třese a má tendenci bouchat do sebe nebo věcí kolem sebe, pejsek se snaží pomoci tím, že pokládá uklidňující tlapku na dlaň nebo pěst dítěte, a když to nepomáhá, neváhá vyskočit a začít olizovat obličej. Pejsek se tulí a bude nemocné děcko objímat až do doby, než se úplně zklidní!

Příběh z mnoha

Opravdu to pomáhá! Dítě, které má záchvat, se tímto psím podpůrným chováním zklidní, a ač je onemocnění autismem spojeno s narušením sociálních vazeb, vazba k pejskovi funguje! Dítě přestane se svým sebedestruktivním chováním a začne psa také objímat a hladit ho, jak jen mu jeho postižení dovolí. (Konkrétní příklad fenky z Nového Jižního Walesu v Austrálii, která je specialistkou na autistické záchvaty a umí svou mladou majitelku během panických atak zklidnit skvěle!)

Pokud psa nemůžete mít doma, alespoň za nějakých choďte na návštěvy!

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu