Zdravé svačinky aneb granolové tyčinky plné vlákniny, bílkovin a dalších důležitých prvků. Jakou si vybrat?

V ideálním případě by měla být granolová tyčinka plná vlákniny, bílkovin, zdravých tuků, vitamínů a minerálů, aby pro vás byla zdravou svačinkou, která zasytí během hlavních jídel. Pokud ji neznáte, granola je bezlepkovou směsí obilovin, sušeného ovoce, semínek, koření a dalších dobrot. Ve skutečnosti je bohužel na trhu hodně granolových tyčinek plných cukru či vysoce zpracovaných ingrediencí, takže jsou spíš kouskem dortu než zdravou svačinou. Jak vybrat tu správnou tyčinku?

Svačinky vhodné pro děti

Nejlepší granolové tyčinky pro děti by měly být vyrobeny z celých, minimálně zpracovaných ingrediencí a měly by obsahovat co nejméně přidaného cukru nebo soli. Přestože těmto kritériím vyhovuje jen velmi málo nabízených tyčinek, včetně těch, které se uvádějí na trh speciálně pro děti, níže uvedené možnosti jsou ty pravé!

Tyčinky na bázi rostlin Phyter a Nakd tyčinky jsou vyrobeny z celých ingrediencí, včetně ovoce, ořechů, ovsa a semen, a obsahují jen velmi málo přidaného cukru nebo soli. Jsou k dispozici v mnoha příchutích, od sladkých brambor a kokosu po arašídové máslo a bobuloviny. Navíc neobsahují žádný lepek, sóju, vejce nebo mléčné výrobky, díky čemuž jsou vhodné pro děti s alergiemi. Jako nejjistější se trochu překvapivě ukázal nákup online, který poskytuje vašemu výběru patřičnou kvalitu.

Nízkokalorické granolové tyčinky

Nízkokalorické tyčinky jsou výbornou volbou pro ty, kdo se snaží zhubnout nebo snížit celkový příjem kalorií. I zde se vyhněte tyčinkám slazeným. Tyčinky jsou velmi bohaté na vlákninu a bílkoviny, a tak vám pomohou cítit se plnější po delší dobu. Zároveň napomáhají hubnutí snížením denního počtu kalorií, které přijímáte. Nejlepšími produkty v této kategorii jsou Chia tyčinky, Sheffa Savory nebo Kashi Chewy granolové tyčinky.

Další variantou jsou syrové naklíčené tyčinky. Tyčinky se vyrábějí z celých surovin, jako je ovoce, naklíčená semena a koření. Jsou bez ořechů a zrn, ačkoli některé tyčinky obsahují kokos, který je řazen mezi ořechy. Tyčinky bez ořechů nebo zrn jsou zvláště vhodné pro lidi s potravinovými alergiemi nebo s nesnášenlivostí některých druhů surovin.

Domácí granolové tyčinky

Domácí příprava tyčinek je skvělou alternativou k těm kupovaným. Přesně víte, z čeho jsou vyrobeny a jejich dochucení si můžete připravit podle svých preferencí. Většinou získáte výživnější výrobek, jehož příprava je navíc velmi jednoduchá. Stačí si najít jakýkoli recept na internetu a doladit jej podle svých představ. Oves například můžete nahradit nafoukanou rýží, moukou kamut nebo vařeným quinoa či prosem. Sladké datle lze zaměnit za kousky banánu a ořechy za vybraná zrna či semena.

Ačkoli granolové tyčinky jsou pohodlné na konzumaci, dejte velký pozor na to, co skutečně obsahují. Nejjistější a nejlepší variantou zůstává vlastní domácí výroba. Pokud tedy máte čas a chcete jíst opravdu kvalitně a zdravě, vzhůru do granolového pečení!

Autor: Katka Procházková
zavřít reklamu