Rozvod. Možná ho znáte. Má rozvod vždy negativní dopad na zúčastněné osoby? A jaké jsou jeho důsledky

Lidé, kteří procházejí rozvodem, čelí celé řadě psychologických problém. A to včetně zvýšeného stresu, nižší životní spokojenosti, deprese, častějších návštěv lékařů a celkového zvýšení rizika úmrtnosti ve srovnání s těmi, kteří zůstanou v manželství. Ale má rozvod na zúčastněné osoby vždy negativní dopad? Situace po rozvodu se liší v závislosti na tom, jak dobře jsou lidé schopni se s rozvodem vyrovnat a nadále spolu komunikovat. A také na tom, jaký byl jejich manželský život před rozchodem.

Rozvod versus rozvodový proces

Před rozhodnutím o ukončení vztahu je dobré ohlédnout se zpět. Podívat se na celkový kontext manželství, a to, pokud možno objektivně. Vidět šťastné chvíle, i ty špatné. Pokud převažují těžkosti typu emocionálního či psychického zneužívání, je jasné, že zneužívaní lidé díky rozvodu dosáhnou rozvodem z dlouhodobého hlediska významného zlepšení svého života. I tak ale během rozvodu budou čelit obrovskému stresu.

Kromě rozvodu jako takového, je tady také samotný rozvodový proces. Ten často bývá dlouhý a vyčerpávající a zahrnuje vzájemné obviňování a svědectví o mnoha nejhorších detailech, proč manželství selhalo. Přidejte k tomuto traumatu bitvu o děti, a celý rozvodový proces se stane noční můrou. Všem, kdo se během rozvodu, před ním či po něm, necítí ve své kůži, doporučujeme vyhledat odbornou terapeutickou péči. Ta pomůže projít tímto těžkým obdobím v optimističtějším duchu.

Muži versus ženy

Muži a ženy prožívají manželství i rozvod jinak. Ženy do svých vztahů více emocionálně investují než muži, a tak emoční dopad problémových manželství a rozvodů bývá u žen větší. Pochopení toho, jak manželství a rozvod ovlivňují životní spokojenost, může pomoci řešit psychologické potřeby všech postižených. Problémem emočního dopadu rozvodu je také psychologická potřeba péče o druhé.

Někteří oddaní lidé (muži i ženy) získávají velkou část svého pocitu identity ze svého manželského stavu a ze své sebeidentifikace, coby manželé a rodiče, kteří pociťují odpovědnost za své partnery či děti. To platí zejména v tradičnějších kulturách, které kladou velký důraz na manželství a rodinu. V důsledku toho rozvod většinou donutí lidi, aby změnili svůj hodnotový žebříček a vybudovali si nové sebevědomí založené na jiných významných prvcích sebe sama a své zkušenosti.

Využijte podporu

Rozvod samozřejmě lze přežít, ale boji, který během rozvodu probíhá, by nikdo neměl čelit sám. Nestyďte se využít podpory přátel a rodiny, mohou vám přispět dobrou radou a podporou při zvládání emocionálních výkyvů a důsledků rozvodu, a to jak z hlediska krátkodobého stresu, tak z hlediska začátku nového života. A přestože je rozvod po celém světě stále běžnější, emocionální bolest zůstává stále velmi reálná.

Využijte všech zdrojů a naučte se vypořádat s porozvodovou bolestí, právě to je začátkem vašeho nového života, který může být mnohem lepší!

Autor: Lenka Svobodová
zavřít reklamu