Pokud chcete žít déle, a to minimálně o 10 let, inspirujte se našimi radami! Tři základní návyky vám pomohou

Podle studie zveřejněné v Britském lékařském magazínu (British Medical Journal) mohou zdravé návyky, jako je pravidelné cvičení a zdravá strava, přidat až 10 let života, a to dokonce bez onemocnění! Studie, která zkoumala zdravotní údaje více než 110.000 účastníků, zjistila, že některé dlouhodobé zdravé návyky mají opravdu významný dopad na naše životy.

Šokující výsledky

Tato studie, provedená v letech 1980–2014, potvrdila, že ti, kdo důsledně dodržovali lékařská doporučení, měli nižší riziko vzniku kardiovaskulárních chorob či rakoviny. Ohromujícím výsledkem ale bylo, že ženy nad 50 let se zdravým životním stylem, budou pravděpodobně žít dalších 41 let, zatímco ženy, které zdravé návyky nedodržují, mají šanci žít dalších 31 let. U mužů byl rozdíl menší, tedy v případě dodržování zdravých návyků je pravděpodobnost dalšího života 39 let, bez nich 31 let.

Jak žít zdravější život

Základem úspěchu je cvičit denně po dobu nejméně 30 minut, zdravě jíst a udržovat index BMI mezi 18 a 25 body. Další nejdůležitější lékařské tipy pro zdravější a delší život jsou následující.

Jezte vyváženou stravu

Vyvážená strava zahrnuje řadu různých potravinových skupin, které je potřeba konzumovat ve správném množství tak, aby vyhovovaly požadavkům na dostatečné množství vitaminů, minerálů a dalších živin, které tělo potřebuje.

  • Jezte proto nejméně 5 porcí směsi ovoce a zeleniny denně a místo bílého pečiva zvolte celozrnné.
  • Také se rozhodněte pro nízkotučné mléčné výrobky a mléčné alternativy, jako je například sójové mléko.
  • Vyberte si bílé, libové maso místo masa červeného.
  • Nejméně 2 x týdně si dopřejte vejce a ryby, které jsou skvělým zdrojem bílkovin.
  • Naopak se vyvarujte potravin s vysokým obsahem cukru a soli, snižte příjem nasycených tuků a vyhněte se vysoce zpracovaným potravinám.

Cvičte

Ideální doporučení lékařů je 150 minut mírného aerobního cvičení týdně. Když toto množství rozdělíte na 5 dní, čeká vás 30 minut cvičení každý všední den. A to opravdu není mnoho! Mírné aerobní cvičení je takové, které zvyšuje vaši srdeční frekvenci a dýchání a při kterém se zahříváte, případně se lehce potíte.

Nejlepší jsou aktivity jako:

  • rychlá chůze
  • turistika
  • jízda na kole
  • tanec
  • obyčejné tlačení sekačky na trávu

Omezte příjem alkoholu a přestaňte kouřit

Většina z nás má tendenci zapomínat, jak velké množství kalorií alkohol obsahuje. Nadměrné pití má vliv zejména na ukládání tukových polštářků v oblasti břicha, takže váš pas se neustále rozšiřuje. Kouření je zase spojeno s vážnými dlouhodobými zdravotními následky a odvykání kouření je nejenom bonusem pro vás, ale též pro vaše blízké, v jejichž přítomnosti kouříte!

Každodenní práce na vašem zdraví bude mít velký dopad na celkovou pohodu a délku i kvalitu života. A právě teď je ten nejlepší čas začít do sebe a svého zdraví investovat!

Autor: Bára Králová
zavřít reklamu