Alopecie aneb jaká je příčina vypadávání vlasů?

Padání velkého množství vlasů je pro mnoho z nás velmi frustrující, zvláště tehdy, když se začnou objevovat nevzhledné lysiny. I tento problém se dá zčásti léčit, to musí být ovšem zjištěna příčiny vypadávání vlasů.

Porod dítěte

Je obecně známo, že většině ženám během těhotenství vlasy narostou a zesílí. Ovšem horší je to po porodu, kdy dochází mnohdy až k nadměrnému vypadávání vlasů. To je dáno jak velkým stresem, který novopečená maminka během prvních týdnů prochází, tak i změnou hormonů. Nemusíte se však obávat, vše se dá během několika měsíců do pořádku.

Příliš vitamínu A

Podle Americké akademie dermatologie může za padání vlasů i nadbytek vitamínu A, který obsahuje většina doplňků stravy. Po jejich vysazení, kdy dojde k úbytku tohoto vitamínu v těle, se vše vrátí do normálu.

Geny

Pokud jsou ve vaší rodině ženy, kterým v jistém věku začaly padat vlasy, pravděpodobně budete mít s vlasy problémy taktéž – geny jsou prostě geny.

Hypotyreóza

Štítná žláza pomáhá regulovat látkovou výměnu v těle tím, že reguluje produkci kyslíku v bílkovinách a tkáni. Jakákoliv nerovnováha štítné žlázy může tedy ovlivnit vlasové folikuly. Proto je dobré se při nadměrném padání vlasů nechat vyšetřit právě na onemocnění štítné žlázy.

Nedostatek vitamínu B12

Cítíte se často unavení, trpíte nízkou energií a vaše vlasy začaly padat více, než kdy dříve? Zřejmě trpíte nedostatkem vitamínu B12, který je důležitý pro zdravý vývoj červených krvinek, které přenáší kyslík do tkání.

Menopauza

Vliv hormonálních změn patří mezi základní příčiny vypadávání vlasů. Jestliže jste se věkem přiblížili do období menopauzy, ve které prochází ženské tělo mnoho hormonálními změnami, vypadávání vlasů tak nezabráníte – tak jako člověk stárne, stárnou I vlasy, které po čase začnou slábnout.

A kam se s tímto neduhem žen obrátit? Nejjednodušší je zkontaktovat svého obvodního lékaře, který usoudí sám, zda je nutné navštívit dermatologa nebo podstoupit trichologické vyšetření.

Autor: Lenka Svobodová
zavřít reklamu