Zázračná síla z kořenů rostlin. objevte ji společně s námi!

Kořeny mnoha rostlin mají léčivé účinky na náš organismus. Ti, kdo se léčivými zázraky z přírody zabývají, jistě tyto pozitivní vlastnosti některých kořenů rostlin znají. My jsme pro vás připravili alespoň seznámení se s několika odrůdami rostlin a bylin, včetně použití jejich kořenů v praxi moderního léčitelství.

Tentokrát jsme vybrali samé pochoutky pro zdraví, které obsahují alkohol, což by dospělí mohli ocenit, ale užití, bohužel, není vhodné pro děti.

Kořen kozlíku lékařského

Kozlík je zdrojem silic, hořčin, alkaloidů a valerinu. Je mírně sedativní, uklidňuje při silném rozčílení, při nervovém neklidu, pomáhá při nespavosti. Také uvolňuje žaludeční křeče u psychosomatických potížích a obecně prospívá trávení.

Pozor dejte na to, že kořen kozlíku není vhodný pro dlouhodobé podávání, u některých lidí už po měsíci každodenního podávání preparát přestává účinkovat a místo uklidnění se objevuje nabuzení.

Kozlíkové víno má pro strach uděláno

Budete potřebovat:

  • 1 polévkovou lžíci nasekaného kořene kozlíku (bylinka má velmi nepříjemnou vůni, ale ta se ve víně zcela ztratí)
  • 1 polévkovou lžíci nasekané citronové kůry
  • 2 roztlučené hřebíčky
  • 1 litr kvalitního červeného vína

Kořen kozlíku, roztlučené hřebíčky a citronovou kůru přelijte vínem a nechte louhovat na klidném místě. Každý den víno protřepávejte! Po 14 dnech vše přeceďte, nalijte do skleněné lahve a uchovávejte na chladném místě. Užívá se večer v množství 1 až 2 x 50 mililitrů.

Kořen hořce žlutého

Tento kořen je cenným zdrojem hořčin, silic a tříslovin a dalších látek. Posiluje funkci jater, žlučníku, slinivky, ale také podporuje krvetvorbu, funkci centrální nervové soustavy a je skvělým pomocníkem při rekonvalescenci po různých chorobách.

Likér hořce žlutý, na žaludek dobrý

Budete potřebovat:

  • 2 lžíce kořene hořce
  • 1 lžíci tlučených anýzových semínek
  • 1 lžíci tlučených fenyklových semínek
  • 1 litr domácí pálenky

Uvedené přísady smíchejte, zalijte pálenkou a nechte 14 dní louhovat na teplém místě. Každý den nezapomeňte protřepat, aby se uvolňovaly léčivé látky. Poté likér přeceďte, slijte do lahve a při potížích užívejte 2x denně takzvanou štamprli.

Kořen lékořice lysé

Kořen lékořice rovněž obsahuje saponiny, hořčiny, flavonoidy či pryskyřice, ale také látky hormonální povahy. Bylinka podporuje vykašlávání, protože ředí hleny, působí antibakteriálně, antivirově i antimykoticky, příznivě působí na slinivku a má účinky močopudné a analgetické.

Lékořicové víno pro zdraví dáno

Budete potřebovat:

  • 2 lžíce kořene lékořice
  • ½ lžičky skořice
  • 6 tlučených hřebíčků
  • 1 litr kvalitního červeného vína

Přísady smíchejte, zalijte je vínem a nechejte 14 dní louhovat. Opět denně protřepávejte. Poté sceďte, nalijte do lahve a uschovejte v lednici. Užívá se štamprle navečer.

Kořen eleuterokoku ostnitého

Méně známá léčivka, která je neoprávněně v pozadí za jejími známějšími kolegyněmi. Její přínosy pro zdraví jsou opravdu nečekaně všestranné a účinné. Obsahuje eleuterosidy, silice, vosky a další látky. Působí hlavně jako adaptogen a úžasný harmonizátor – značně zvyšuje obranyschopnost organismu, chrání před stresem, snižuje hladinu cholesterolu i krevního cukru a zlepšuje prokrvení celého organismu.

Likér z eleuterokoku pomůže imunitě víc než jen trochu

Budete potřebovat:

  • 1 lžíci drceného kořene eleuterokoku
  • 1 lžíci lapacha
  • 1 lžičku kořene hořce žlutého
  • 1 lžíci vilcacory
  • 1 lžíci třapatky
  • 1 litr domácí pálenky

Všechny přísady smíchejte, zalijte alkoholem a nechte 14 dní louhovat na teplém místě. Každý den sklenici protřepejte, aby se uvolnilo co nejvíc účinných látek. Na závěr přeceďte, slijte likér do lahve a při potížích jej užívejte 1 lžičku 3 x denně.

Léčivé rostliny jsou skutečně fantastické. Pomáhají nám jejich listy, květy, plody, a dokonce i kořeny, i když „sběr“ kořenů je trochu komplikovanější, je mnoho důvodů, proč by právě tam nemělo být nashromážděno největší množství účinných látek. Pár likérů a vín vyrobených z léčivek jsme vám představili… Tak „na zdraví“!

Autor: Katka Procházková
zavřít reklamu