Zázračné účinky výživy

Většina z nás plně věří farmaceutickým géniům, kteří snad na každý zdravotní problém dokážou vykouzlit nějakou tu zázračnou pilulku. Ale stále více vědců se přiklání k hledání léčebných prostředků jinde, v přírodě, s níž jsme spjatí a která pomáhala bojovat s nemocemi už před statisíci let.

Zázraky z přírody

Mnohem větší zázrak, než výroba léků v chemických laboratořích je, že například česnek dokáže zabíjet rakovinné buňky, že látky obsažené ve špenátu umí ochromit virus, který způsobuje rakovinu děložního krčku, či dokonce že specifická sloučenina v chřestu a avokádech při provedených pokusech zastavila množení viru zodpovědného za největší infekční tragédii současnosti – AIDS?

Kdy potraviny pomáhají?

V dalších článcích vám poskytneme konkrétní výživové rady pro ta která onemocnění a zdravotní potíže, na úvod si hlavně řekneme, se kterými vlastně problémy vhodné stravování pomáhá?

Správná strava například dokáže:

  • uvolnit dýchací cesty a ulehčit dýchání
  • chránit čočky v očích před vznikem šedého zákalu ve vyšším věku
  • vytvořit látky, které zmírňují bolesti a otoky při artritidě
  • zabránit bolestem hlavy
  • utišit astmatické záchvaty
  • podpořit imunitní systém
  • pomoci od bolesti a svědění při lupénce
  • povzbudit tělo k vydatnější produkci buněk a interferonu, které jsou důležité pro zažehnání infekcí
  • zvýšit odolnost žaludku proti tvorbě žaludečních vředů
  • léčit průjmy a zácpu
  • uvést do pohybu procesy pomáhající při srdečních a oběhových chorobách
  • útočit na bakterie silou, která se vyrovná lékům uměle vytvořeným

Strava zasahuje i do přirozeného procesu stárnutí a může odvrátit tělesný úpadek. Těžko existuje problém nebo tělesný proces, který by neovlivňovaly látky, jež se do těla dostávají ústy. Asi všichni známe sílu léčivých bylinek, tam nás příliš nepřekvapí, že určitá bylinka pomáhá na specifický zdravotní problém. Ale u běžné stravy to mnohé z vás možná překvapí.

Ze stravy se zkrátka stal mocný lék a možnosti využití potravy jako léku je zásadním objevem 21. století.

Jak se pomocí stravy vyhnout srdečním potížím?

Začneme u nejrozšířenějších civilizačních chorob, a to choroby cév, oběhového systému a srdce.

Potraviny, které pomohou ochránit cévy a zabránit chorobám srdce

Jde hlavně o pokrmy z moře, ovoce, zeleninu, ořechy, obilniny, luštěniny, česnek, cibule, olivový olej, potraviny s vysokým obsahem vitaminu C a E a beta karotenu.

Potraviny, které naopak mohou uškodit

Maso a mléčné výrobky s vysokým obsahem nasycených tuků, alkohol.

Samozřejmě, že za srdeční choroby může genetika či současný životní styl – stres, kouření, málo tělesného pohybu.

Ale to není důvod, proč pomocí stravy nenasadit do útoku prevencí či pro zlepšení stavu!

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu