Zelený zázrak jménem spirulina

Spirulina jsou vzplývavé vláknité sladkovodní sinice, vyskytující se zejména v tropických a subtropických jezerech. Ke svému životu potřebují ve vodě vysoké pH a obsah uhličitanů a hydrogenuhličitanů. Oblíbená je pro své bohaté příznivé účinky na lidské zdraví, a protože by přirozený výskyt těchto sinic nepokryl poptávku trhu – pěstují se.

Proč jsou takovým zázrakem

Spirulina obsahuje velké množství vitamínů – vitamíny B1, B2, B3, B6, B9, vitamín C, D, A, E a karoteny. Je zdrojem také velkým množstvím bílkovin a proteinů. Dokonce je zařazována mezi potraviny s největším množstvím bílkovin a pro vegetariány a vegany tak představuje kvalitní náhradu za proteiny získávané ze živočišných zdrojů. Dále obsahuje minerály, stopové minerály, buněčné soli, rostlinné živiny, enzymy a významné množství chlorofylu a také velmi málo známý fykocianin. Je tedy opravdu nabitá zdravím a proto bychom ji měli zařadit do svého jídelníčku.

Na co je spirulina účinná

Spirulina se užívá při mnohých zdravotních obtížích, ale je i skvělým pomocníkem při hubnutí a to díky obsahu fenylalaninu, který pomáhá snižovat chuť k jídlu. To ale ani zdaleka není vše. Spirulina podporuje tvorbu krvinek a pomáhá s problémy s chudokrevností. Tělo chrání před působením volných radikálů a detoxikuje játra, krev a ledviny. Zlepšuje celkový vzhled pokožky, vlasů a nehtů. Podporuje hojení ran a pomáhá při žaludečních vředech. Zlepšuje naši imunitu, působí protivirově i protizánětlivě, zlepšuje psychickou pohodu i látkovou výměnu. Snižuje také hladinu cholesterolu v krvi a pomáhá při léčbě kardiovaskulárních onemocněních. Skvěle působí i jako probiotikum a zbavuje zácpy.

Jak spirulinu užívat

Spirulina je k dostání buď ve formě tablet – jako výživový doplněk nebo ve formě prášku. Užívání tablet je pohodlnější a snazší způsob užívání, nicméně musíte jich denně vzít celkem dost, aby byla dosažena potřebná denní dávka – užívá se 5 tablet najednou 2-3 denně. Prášek ze spiruliny zase není chuťově moc dobrý – přidává se tak do jídla nebo do koktejlů. Nejčastěji se vmíchá do jogurtu, ovesné kaše nebo do cereálií – její chuť pak prakticky necítíte, vše je o zvyku.

Není pochyb, že jde o skutečnou superpotravinu – zařaďte ji do svého jídelníčku také.

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu