ajvar (zdroj foto: chatelaine.com) | ilustrační fotografie
článek: 3 skvělé veganské recepty, které vás nadchnou svou jednoduchostí – budete potřebovat jen mixér!
Ajvar – tradiční chorvatská papriková pasta
Suroviny:
- 2 lilky
- 6 – 8 červených paprik – podle velikosti
- 125 ml olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- šťáva z jednoho citronu
- sůl, pepř
Postup:
- Lilky pokrájíme na kolečka a nasolíme – necháme chvíli vypotit. Pak je otřeme lehce ubrouskem.
- Papriky umyjeme, rozpůlíme a očistíme. Společně s lilky pečeme v troubě do měkka.
- Papriky poté oloupeme a pokrájíme. I s lilky dáme do mixéru a přidáme šťávu z citronu, česnek, olej a podle chuti osolíme a opepříme.
- Mixujeme do podoby kaše nebo jemné pasty.