Léčivá kuchyně

Je to tak. Kuchyně, která léčí. Lahodné suroviny, skvělé recepty, pohoda a klid při jídle, ideálně s rodinou či mezi přáteli. Inspirace řeckou a italskou kuchyní, které byly vyhodnoceny jako nejzdravější na světě, je tu!

Kaviár z lilku

Budete potřebovat:

  • 3 velké lilky nebo 6 malých, podélně rozpůlených
  • 100 ml olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • sůl a pepř

Lilky nejprve vložte do trouby a grilujte asi 40 minut. Mezitím je otáčejte dle potřeby.  Oloupejte a nakrájejte česnek, na pánvi rozehřejte olej, až bude teplý, sporák vypněte a na pánev vložte česnek. V oleji ho ponechte 10 minut. Poté ho sítkem vyndejte a olej ponechte stranou. Lilky vyjměte z trouby. Pomocí lžičky vydlabejte dužinu a jemně ji nožem rozsekejte. Pak už jen dejte do mísy, přidejte olej, osolte a opepřete, důkladně promíchejte a „kaviár“ je hotov!

Obrácený koláč s rajčaty

Budete potřebovat:

  • 3 kg rajčat
  • 1 listové těsto
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 50 g cukru
  • 2 velké stroužky česneku
  • svazeček bazalky
  • tymián na dozdobení
  • sůl a pepř

Troubu si předehřejte na 120°C. Rajčata oloupejte, podélně je rozpulte a zbavte semen. Položte je řezem dolů na plech. Potom je vyndejte a nechte zchladnout. Teplotu trouby zvyšte na 180°C. Mezitím si připravte pesto. Oloupejte česnek a lístky bazalky natrhejte. V hmoždíři rozmělněte česnek s bazalkou, přidejte olivový olej, sůl a pepř. V hrnci rozpusťte ve 4 lžících vody cukr a 5 minut na prudkém ohni povařte, dokud nezískáte zlatý karamel. Ten vylijte do formy na koláč a pokládejte na něj ve vrstvách rajčata. Každou vrstvu přitom potřete pestem. Obsah formy potom přikryjte rozváleným listovým těstem a v troubě pečte 45 minut. Těsně před tím, než budete servírovat, otočte formu dnem vzhůru a sundejte ji z koláče. Ten rozkrájejte na dílky.

Tarama

Budete potřebovat:

  • 150 g tresčích jiker
  • 20 g veky
  • 200 ml olivového oleje
  • 2 lžíce smetany
  • ½ svazku kopru

Veku namočte do vody, vyndejte a nechejte okapat a rukou zbytek vody vymačkejte. Veku a jikry rozmixujte za stálého přilévání oleje. Nakonec přidejte i smetanu. Hotovou taramu nalijte do misky a dejte do lednice. Před podáváním ještě nasekejte kopr a s taramou ho smíchejte.

Fava

Budete potřebovat:

  • 200 g žlutého hrachu
  • 150 ml olivového oleje
  • 1 červenou cibuli
  • 3 oloupané šalotky
  • 2 lístky bobkového listu
  • šťávu z ½ citronu
  • sůl a mletý pepř

Hrách, šalotky a bobkový list dejte do hrnce a zalijte studenou vodou. Přiveďte k varu, přikryjte pokličkou, a potom na mírném ohni vařte zhruba 1 hodinu a 15 minut. Hrách nechejte okapat, šalotky a bobkový list vyhoďte. Potom hrách rozmixujte spolu s olivovým olejem, směs dosolte a opepřete. Před podáváním posypejte nakrájenou cibulí a zakápněte zbytkem oleje.

 

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu