Dnešní civilizace už nezabírá jen malou část světa, ale podrobuje si postupně celou planetu. Lidé tak přicházejí do bližšího kontaktu s přírodou, s divokými zvířaty a bohužel také s jejich onemocněními. Některé jsou na člověka přenosné a mohou vyvolat výrazné zdravotní obtíže.
Přenos ze zvířete na člověka
Tzv. zoonotická onemocnění vznikají ve chvíli, kdy člověk přijde do kontaktu s viry, bakteriemi, houbami a jinými parazity, jejichž nositeli jsou právě zvířata. V některých případech o přenosu nemusíte vědět, jindy přijdou na řadu kožní problémy, teploty a zažívací obtíže a v extrémních případech může hrozit i smrt, jak varují také jednotlivá Ministerstva zdravotnictví.
Ministerstvo zemědělství České republiky dokonce vydalo publikaci, kde varuje také před domácími zvířaty. Pokud jde například o slepice, krávy a další zvířata, ze kterých získáváme potraviny, může se při chybném zpracování konzument potýkat se salmonelózou, kampylobakteriózou, brucelózou nebo tuberkulózou. Mléko, vejce a další farmářské produkty proto nakupujte jen u ověřených prodejců.
Zjištění vědců
Odborníci z Ministerstva zdravotnictví v USA také upozorňují na to, že až tři ze čtyř současných chorob pochází právě od zvířat. Důvodem může být přímý kontakt se zvířetem nebo jen s jeho močí, krví, výkaly a dalšími tělními tekutinami. Doporučuje se proto na divoká zvířata vůbec nesahat.
Rizikem jsou ale také oblasti, kde se zvířata pohybují. Někdy není třeba přijít do přímého kontaktu, ale stačí jen použít stejnou vodu, požít některé rostliny z lesa, louky, dále jsou rizikové houby, ale můžete se například nakazit i u krmelce.
Riziková onemocnění
Při nakažení bakteriemi vás může zasáhnout psitakóza, tetanus, leptospiróza nebo melioidóza. Tyto zdravotní komplikace se pak projevují třesem, horečkou, zánětem a vyžadují včasný zákrok doktora. Obecně se tedy doporučuje u domácích mazlíčků pravidelně kontrolovat jejich zdravotní stav u veterináře a včasně dávkovat veškeré preventivní vakcíny a léky.
Se zvířaty v zoologických zahradách, na safari nebo ve volné přírodě se kontakt nedoporučuje. Pokud k němu dojde, platí vždy přísná hygienická pravidla, jako je mytí rukou a dezinfekce.
Zdroj: CDC.gov, Business.qld.gov.au, Bezpecnostpotravin.cz (vydáno od Ministerstvem zdravotnictví České republiky)