Nebezpečné oblečení aneb co je módní, nemusí být vždy zdraví prospěšné

Oblečení, obuv i nejrůznější doplňky jsou běžnou a samozřejmou součástí našeho každodenního života. Napadlo vás ale někdy, že to, co každý den nosíme, může mít kromě našeho vzhledu vliv i na naše zdraví? Pravdou totiž je, že nejrůznější oblečení a obuv, včetně těch, které jsou velmi oblíbené a módní, nám mohou způsobit určité zdravotní potíže. Jistě jste už slyšeli o problémech, které souvisejí s nošením úzkých bot na vysokém podpatku, špatně padnoucích podprsenek či skinny džínů. Existuje ale mnohem více kousků, na které bychom si měli dát pozor.

Overaly

Overaly jsou poslední dobou velmi moderní a jsou často považovány za dokonalé spojení stylu a pohodlí. Tedy do chvíle, než se ozve příroda. Tyto jednodílné módní kousky se totiž v ten okamžik stanou velmi nepohodlnými. Problém s jejich sundáním ve spojení s malými a často bohužel nepříliš hygienickými kabinkami na veřejných záchodcích činí vykonání potřeby téměř nemožné. Není tedy divu, že se některé ženy rozhodnou, že je lepší potřebu „zadržet“. Zadržování moči ale může vést k celé řadě zdravotních potíží včetně nepříjemných zánětů močového měchýře.

zdroj: freepik.com

Silonky

Silonky sice působí elegantně, ale je s nimi spojeno hned několik nevýhod. Kromě toho, že se silonky poměrně lehce poškodí a nejsou při dlouhodobém nošení příjemné, mohou způsobovat i rozmanité zdravotní komplikace, typicky především kvasinkové infekce a infekce močových cest. Jejich elastický a pružný materiál a teplo a pot těla vytvářejí ideální podmínky pro kvasinky a bakterie. Nošení spodního prádla nebo punčocháčů s bavlněným rozkrokem samozřejmě může tento problém omezit. Materiál silonek může při tření o pokožku u citlivějších osob též vyvolávat nejrůznější kožní alergie.

Pouzdrové sukně

Žena oblečená do úzké pouzdrové sukně vypadá sice velmi elegantně, ale toto oblečení jí ztěžuje přirozený pohyb. V důsledku toho se mění nejen chůze, ale i držení těla, což může vést k bolestem zad. Navíc pouzdrové sukně se nejčastěji nosí v kombinaci s lodičkami na podpatku, což celou situace ještě zhoršuje.

Příliš těsné legíny

Neustálé nošení těsných legín může vést k podráždění pokožky, především pokud nejsou vyrobeny z přírodních či prodyšných materiálů. Při pohybu se látka neustále otírá o pokožku a kromě toho se tělo v legínách samozřejmě potí. Vlhké a teplé prostředí je živnou půdou pro růst bakterií. Následkem mohou být například vaginální kvasinkové infekce. Proto se doporučuje legíny často měnit a po každém použití vyprat.

Oversize oblečení

Nejen těsné oblečení může být nebezpečné. Velké a těžké mikiny či svetry mohou způsobovat nepříjemné pocity v oblasti krku a zad. Široké rukávy nás mohou nutit držet ruce v nepřirozené poloze, což může vést k napětí v různých svalech těla. Mnoho oversize mikin má rovněž kapuci, která může svou hmotností nepříjemně působit na svaly krku. Když si ji nasadíme, musíme pro změnu krk často nepřirozeně natahovat dopředu, abychom viděli.

Speciálně ošetřené oblečení

Čím méně se na nich dělají skvrny, tím déle vydrží. Čím méně se pomačkají, tím lépe se s nimi bude cestovat, zejména na služební cestě. A kdo by si chtěl koupit pláštěnku, která není nepromokavá? Ale navzdory všem těmto kladům mohou chemické látky, které tyto oděvy nutně obsahují, negativně působit na naše zdraví.

Podle serveru Business Insider, pokud je oděv odolný proti skvrnám a pomačkání, může obsahovat formaldehyd, který je ale často spojován s rizikem rakoviny a dalších zdravotních problémů. Abychom byli spravedliví, tyto problémy jsou obvykle důsledkem vdechování plynného formaldehydu, ale podráždění kůže se může objevit i díky oblečení obsahujícímu formaldehyd.

zdroj: pixabay.com

Kravaty

Muži s kravatou sice působí elegantně, nicméně kromě toho, že je tento doplněk mnohým mužům nepříjemný, může ve skutečnosti škodit jejich mozku. Výzkum provedený vědci z Kielské univerzitní nemocnice zjistil, že nošení kravaty může snížit průtok krve do mozku až o 7,5 %. Pokud toto snížení prokrvení zkombinujete s dalšími zdravotními problémy, jako je vysoký krevní tlak, může kravata zvýšit pravděpodobnost nevolnosti či točení hlavy.

Zdroj: cosmopolitan.com, businessinsider.com, everydayhealth.com, brightside.me

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu