Jak zvítězit nad negativními myšlenkami, které potlačují vaše sebevědomí a srážejí vás k zemi?

Negativní myšlenky tu vždy byly, jsou a budou. Zatímco někteří lidé s nimi bojují jen čas od času, většinou pod vlivem nějak nepříjemné a složité životní situace, jiní se s nimi setkávají téměř každý den. I když to není vždy jednoduché, existují určité strategie, které když si osvojíte, můžete se na tyto myšlenky začít dívat trochu jinak, což vám pomůže zklidnit vaši mysl a získat zpět vaše ztracené sebevědomí i pocit spokojenosti.

Skončete s přílišným přemýšlením a analyzováním sebe sama

Vaše pochybnosti o sobě samých jsou často pouze důsledkem vaší přehnané analýzy sebe sama. Místo toho, abyste bez přemýšlení předpokládali, že jste dobří, schopní, zruční a připravení zvládnout jakoukoli výzvu, nad vším příliš přemýšlíte a vybavujete si ve všech situacích, kterým musíte čelit, pouze svá minulá selhání, nikoli úspěchy.

Skoncujte s psychologií jídla

Možná jste jako malí zažili následující situaci. Byli jste smutní, protože si z vás děti ve škole dělaly legraci. Místo toho, aby si s vámi rodiče o vašich pocitech promluvili a pomohli vám je vyjádřit, dali vám něco k jídlu, posadili vás před televizi a pak vás uložili do postele. Co je na tom špatného? První věcí, která měla poskytnout útěchu, byl vnější podnět v podobě jídla. Jídlo, zejména to sladké, dodá našemu tělu dopamin a my se pak rychle naučíme obracet se k jídlu jako ke způsobu, jak se cítit lépe. Tím se ale postupně na tyto podnět vytvoří návyk, a když si jídlo dopřejeme, po odeznění počátečního uspokojení, se opět „sesypeme“.

Přestaňte se srovnávat s ostatními

To je obrovský problém dnešní doby. Jedna studie nedávno prokázala, že čím více času lidé tráví na Facebooku, tím více jsou v depresi. Lidé mají tendenci sdílet své úspěchy prostřednictvím aktualizací statusů a zveřejňování fotografií, které jsou lichotivé. Je snadné srovnávat s falešným štěstím a úspěchy publikovanými na sociálních sítích a připadat si méněcenně.

Méně suďte druhé

Když druhé lidi odsuzujeme, pomlouváme a negativně se o nich vyjadřujeme, dáváme negativním myšlenkám moc. Vokalizujeme je a necháváme je zaznít. Brzy se ale tento typ myšlení stane zvykem a obrátí se proti mluvčímu. Nedávejte negativním myšlenkám o druhých lidech oporu. Nedělejte z těchto myšlenek autoritu. Místo toho si najděte nějakou činnost, která vás baví, a snažte se více soustředit na dobré stránky lidí ve vašem okolí.

Využijte svou emoční inteligenci

Kromě IQ existuje i EQ, neboli kvocient emoční inteligence. Emoční inteligence znamená, že umíte zvládat své emoce a zároveň se umíte vcítit do emocí druhých. Pamatujte si, že negativní emoce vyvolávají negativní myšlenky. Představte si následující situaci. Cítíte se smutní, protože vás kolegové nepozvali na večírek. Najednou si začnete myslet, že je to proto, že jste neschopní. Pak se dostaví jakási „obranyschopnost“ a vy si pomyslíte: „Stejně ty lidi nemám rád.“ Místo toho, abyste na emoce reagovali negativně, použijte svou emoční inteligenci. Rozpoznejte emoci a pochopte, že emoce tohoto typu pravděpodobně vyvolá negativní myšlenky. Také si uvědomte, že emoce je přirozená, není správná ani špatná, je to jen pocit, který máte.

Zdroj: lifehack.org, topconsumerreviews.com, hbr.org

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu