Léčba nachlazení a chřipky pomocí čínské medicíny

S příchodem chladnějšího počasí každý rok přichází také období nachlazení a chřipek. Pokud se vám nepodaří se jim vyhnout, můžete s nimi bojovat pomocí mnoha různých prostředků. Kromě rozmanitých volně prodejných léků, pobytu v teple a pití teplého čaje s medem a citronem, můžete vyzkoušet také principy, které využívá tradiční čínská medicína.

Co je tradiční čínská medicína?

Tradiční čínská medicína zahrnuje mnoho rozmanitých postupů a procedur, k nejznámějším patří především akupunktura a akupresura, baňkování a využívání nejrůznějších bylinek. Některé z jejích principů dosahují pozitivním účinků i při léčbě nachlazení a chřipky. Zatímco pro západní medicínu jde obecně o nachlazení nebo chřipku, tradiční čínská medicína je léčí odlišně, v závislosti na tom, zda pacientovy příznaky signalizují problém čchi, problém krve nebo problém jin a jang.  

Čínské bylinné léky

Tradiční čínská medicína využívá určité bylinky a potraviny k podpoře přirozené léčebné funkce našeho těla. Pomoci mohou jednotlivé bylinky, ale většinou se využívá individuálně sestavených směsí, na základě konkrétních potřeb daného jedince. Bylinky či jejich extrakty lze poté užívat v různých formách, například jako čaje, tinktury či kapsle. Mimochodem certifikovaní lékaři tradiční čínské medicíny musejí znát více než 3000 bylin. Mezi nejběžnější směsi užívané při nachlazení a chřipce patří především Yu Ping Feng San, Gui Zhi Tang a Yin Qiao San.

Yu Ping Feng san neboli prášek nefritového větrolamu

Tato směs, obsahující atraktylis velkoúborný, ledebourielu rozkladitou, kozinec blanitý, skořicovník čínský a ptačí zob lesklý, posiluje imunitní systém a chrání organismus před virovými a bakteriálními infekcemi.

Gui Zhi Tang

Směs, která obsahuje skořicovník čínský, zázvor, jujubu čínskou, pivoňku a lékořici, zmírňuje bolesti těla, podporuje pocení a působí jako dekongestant.

Yin Qiao San

Při nachlazení, které se projevuje horečkou, zimnicí a bolestí v krku, je podle tradiční čínské medicíny účinná tato směs, obsahující například zimolez, mátu peprnou, lopuch a zlatici.

Kromě těchto speciálně připravených směsí tradiční čínská medicína při nachlazení a chřipce doporučuje též popíjení čaje z tak zvaných zahřívacích bylinek, jako je kurkuma, zázvor a skořice.

zdroj: pexels.com

Další tradiční možnosti léčby nachlazení a chřipky

Tradiční čínská medicína klade velký důraz na holistické zdraví a rovnováhu, což znamená, že často zahrnuje více než jeden přístup. Kromě bylinek tak při léčbě i prevenci nachlazení a chřipky využívá i další postupy.

Gua Sha

Gua sha spočívá v opakovaném škrábání, masírování pokožky hrudníku a horní části zad pomocí speciální destičky směrem dolů. Před procedurou se na pokožku aplikuje masážní olej nebo balzám. Ačkoli dnes můžete často slyšet o použití těchto destiček k masážím obličeje, jejich skutečný účel použití spočívá především porušení povrchových kapilár. Tím dojde ke zvýšení prokrvení symptomatických oblastí a stimulaci léčebné reakce.

Baňkování

Baňkováním lze vytvořit sání a zvýšit průtok krve v dané oblasti, což může zmírnit svalové napětí a podpořit obnovu buněk a pojivových tkání. Baňkování a gua sha na horní části zad může pomoci vyčistit přetížení v hrudníku a zmírnit dýchací potíže.

Zdroj: kpc.com, supchina.com, physiologicnyc.com, gua-sha.com, ncbi.nlm.nih.gov

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu