Kontaktní čočky jako nejlepší metoda i v případě vysoké krátkozrakosti

Krátkozrakost, odborně myopie, je jednou z nejčastějších refrakčních očních vad v našich zeměpisných šířkách. Tato oční vada postihuje přibližně pětinu obyvatelstva a v posledních několika letech se kromě dospělých vyskytuje především u dětí a mladistvých.

Krátkozrakost, odborně myopie, je jednou z nejčastějších refrakčních očních vad v našich zeměpisných šířkách. Tato oční vada postihuje přibližně pětinu obyvatelstva a v posledních několika letech se kromě dospělých vyskytuje především u dětí a mladistvých.

Jak se krátkozrakost projevuje?

Krátkozrakost způsobuje, že pacient vidí na dálku bez jakékoli korekční pomůcky (dioptrické brýle nebo kontaktní čočky) rozmazaně. Oči nemají žádnou možnost tuto vadu kompenzovat. Jinak tomu je u dalekozrakosti, kdy je pacient do jisté míry a věku schopen pomoci si oddálením předmětu a akomodací oka.

Příčiny krátkozrakosti

Krátkozrakost způsobuje nesprávný tvar oční bulvy. Ta může být buď příliš protáhla zpředu vzad, nebo je rohovka či čočka (v některých případech obě) příliš silná či zakřivená po délce bulvy. Proto dopadají paprsky světla před sítnici a ne na její povrch. Vzdálené objekty jsou pak viděny rozmazaně. V běžném životě tak může pro pacienta přijít několik nepříjemných situací, protože špatně rozeznává tváře, předměty a nápisy na dálku. Také při sportovních aktivitách je krátkozrakost překážkou, stejně jako při řízení a dalších běžných životních situacích.

U dětí, jejichž jeden nebo oba rodiče mají krátkozrakost, je vysoká pravděpodobnost této oční vady. Projevovat se může tato refrakční vada prakticky v jakémkoliv věku. Nejčastěji se první příznaky vyskytnou již v dětství nebo raném dospívání. Ale i u zdravých dospělých jedinců se mohou začátky krátkozrakosti projevit později než je obvyklé. Zhoršení stavu může ovlivnit námaha očí před obrazovkami počítače, televize, tabletu nebo telefonu. Velkým vykřičníkem by pro každého měla být potřeba dlouze zaostřovat na čtený text.

Řešení krátkozrakosti

Každá oční vada je pro pacienta nepříjemností. I kdyby malá, stále stojí za to ji korigovat, jestliže omezuje běžný život pacienta. Vhodné a efektivní řešení ovlivňují:

  • individuální potřeby a nároky na vidění
  • životní styl pacienta
  • věk a rozsah vady
  • rozhodnutí pro brýle či kontaktní čočky

Možnosti korekce krátkozrakosti

Pacienti s krátkozrakostí jsou od prvopočátku odkázáni na dioptrické brýle nebo kontaktní čočky. Dioptrické brýle mají rozptylné čočky, které zmenšují oči za brýlemi i viděný obraz. Další kompenzací může být také refrakční operace, ta je však ovlivněna určitými podmínkami. O ideální variantě kompenzace krátkozrakosti se vždy poraďte se svým očním lékařem, který provede veškeré potřebné testy očí. Společně pak zvolíte vhodnou alternativu kompenzace.

Kontaktní čočky jako korekční pomůcka krátkozrakosti

Kontaktní čočky zlepšují krátkozraké vidění tak, že lehce ohýbají paprsky světla směrem ven, takže je možné je zaostřit až na sítnici. Dioptrie, respektive jejich síla, je definována číslem se záporným znaménkem (-). Čím vyšší číslo za mínusem je, tím silnější je oční vada pacienta. Není nic neobvyklého, že každé oko má odlišnou úroveň korekce. Předpis pro pravé a levé oko je tedy na jinou sílu dioptrií.

Typy kontaktních čoček vhodných pro kompenzaci krátkozrakosti

Trh s kontaktními čočkami je velmi široký. Oční specialista vám nejlépe poradí, které kontaktní čočky (výrobce a délku nošení) jsou ideální právě pro vás. Navíc vám ukáže jak s kontaktními čočkami manipulovat a ošetřovat v případě, že se jedná o vícedenní kontaktní čočky.

Vysoký stupeň krátkozrakosti

V případě, že vám lékař diagnostikuje vysoký stupeň krátkozrakosti, může dojít k situaci, kdy některé z nabízených kontaktních čoček nebudou k dostání v potřebné dioptrické hodnotě. Výběr je poté poněkud omezen. Avšak výrobce CooperVision myslí na pacienty s vysokými dioptriemi a to až do -30 dioptirií. V tomto rozsahu jsou k dostání například roční kontaktní čočky Zero 6 Sphere RX, ty společně s dalším sortimentem naleznete v našem eshopu Kontakto.cz.

Autor: redakce ZdraveRady.cz
zavřít reklamu