Trpíte růžovkou? Pokud ano, víte, že její vzplanutí může způsobit prakticky cokoli. K častým spouštěčům patří sluneční záření, stres, alkohol, cvičení či kosmetika. Rovněž to, co jíte, může mít na stav vaší růžovky velmi zásadní vliv. Kterým potravinám se vyplatí vyhnout?
Co je růžovka?
Růžovka neboli rosacea je chronické onemocnění kůže, které způsobuje červené skvrny v obličeji. Nejčastěji se vyskytuje u žen středního věku, ale může se objevit u mužů i žen všech věkových kategorií. Mezi běžné příznaky patří zarudnutí, zčervenání a hrbolky na obličeji, nejčastěji na tvářích a nose. Rosacea je často mylně považována za akné, ekzém nebo alergickou reakci. Příčina onemocnění není dobře známa, ale předpokládá se, že se jedná o kombinaci genetických faktorů a faktorů životního prostředí.
Nemoc se bohužel nedá vyléčit, ale existují léčebné postupy, které pomáhají zvládat její příznaky. Některé léky mohou pomoci snížit zarudnutí a zánět. K léčbě lze použít také laserovou terapii a léčbu na bázi světla. Změny životního stylu, jako je vyhýbání se potravinám, které způsobují vzplanutí růžovky, mohou také pomoci zvládnout nepříjemné příznaky.
Horké nápoje
Podle studií jsou velkým spouštěčem růžovky horké nápoje, 33 % a 30 % účastníků, kteří pociťují vzplanutí růžovky ve spojitosti se stravou, udává jako spouštěče horkou kávu, respektive horký čaj. Spouštěčem u těchto nápojů je spíše teplota než jejich složení. Pokud se jich nechcete zcela vzdát, zkuste je pít ve studené formě, jako je ledová káva či ledový čaj.
Mléčné výrobky
U některých lidí s růžovkou dochází k propuknutí choroby po konzumaci mléčných výrobků. Zkuste omezit množství jogurtů, mléka a sýrů. Pokud máte podezření, že mléčné výrobky jsou pro vás spouštěčem, zkuste též „testovat“ různé mléčné produkty zvlášť, budete tak moci lépe rozlišit skutečné viníky.
Čokoláda
Podle údajů National Rosacea Society více než jeden z pěti pacientů trpících růžovkou uvedl, že jedním ze spouštěčů jejich onemocnění je čokoláda. Theobromin, hlavní alkaloid obsažený v kakau, totiž rozšiřuje cévy a zvyšuje krevní oběh, což přispívá k zarudnutí kůže. Přidané cukry navíc mohou vést k zánětům v celém těle, včetně kůže.
Pálivá a kořeněná jídla
Zdá se, že rovněž pikantní potraviny, včetně chilli papriček, jídel mexického typu či salsy, mohou vyvolat vzplanutí růžovky. Podle výzkumu, který vyšel v časopise Dermatology Practical & Conceptual, zhoršily ostré potraviny příznaky až u 75 % lidí s rosaceou. Zkuste pálivé koření nahradit aromatickými bylinkami, které dodají pokrmům chuť i aroma, ale nezpůsobí vzplanutí nemoci.
Marinované maso
Léto je doba grilování a marinovaní masa. Pokud ale trpíte růžovkou, buďte opatrní. Podle průzkumu, kterého se zúčastnilo 400 lidí s růžovkou, asi 23 % lidí zaznamenalo negativní změny právě ve spojitosti s marinovaným masem. Na vině jsou pravděpodobně siřičitany, které se v něm nacházejí.
Potraviny s obsahem histaminu
Někteří lidé s růžovkou mohou být citliví i na potraviny s vysokým obsahem histaminu. Histamin může způsobit rozšíření krevních cév, což vede k propuknutí nemoci. Mezi potraviny, které obsahují histamin a na které je třeba si dávat pozor, patří rajčata, citrusové plody, korýši či ořechy. Ukazuje se, že užití antihistaminika před konzumací těchto potravin může zmírnit nepříjemné příznaky.
Jak rozpoznat spouštěče růžovky ve stravě?
Své největší spouštěče potravin zjistíte nejlépe metodou pokusů a omylů. Začněte tím, že z každé kategorie vyřadíte jednu. Počkejte dva týdny a zjistěte, zda se vaše růžovka zlepšila. Pokud ano, je daná potravina spouštěčem a měli byste ji ze svého jídelníčku vyřadit nebo alespoň výrazně omezit.
Zdroj: rosacea.org, medicalnewstoday.com, ncbi.nlm.nih.gov, everydayhealth.com, eatingwell.com