Fluoridy a zuby: Proč používat či nepoužívat zubní pasty s fluorem?

Fluoridy již po desetiletí patří k základním prostředkům péče o ústní dutinu. Podporují zdravou zubní sklovinu a bojují proti bakteriím, které poškozují zuby i dásně. Jsou obzvláště užitečné, pokud máte vysoké riziko vzniku zubního kazu. Přesto na ně existují rozporuplné názory. Jsou oprávněné?

Fluorid není fluor

Oba pojmy znějí podobně, a tak je řada lidí považuje za synonyma, to ale není pravda. Fluor je plynný chemický prvek, který se v přírodě vyskytuje ve formě solí, kterým se říká fluoridy. Nejčastěji se setkáváme s fluoridem vápenatým, právě tento minerál se používá při výrobě zubních past či ústních vod.

Jaké jsou výhody fluoridu?

Fluorid je pro zuby prospěšný zejména z těchto důvodů:

  • obnovuje (remineralizuje) oslabenou zubní sklovinu
  • zpomaluje ztrátu minerálů ze zubní skloviny
  • dokáže zvrátit počáteční příznaky zubního kazu
  • zabraňuje růstu škodlivých bakterií v ústech

Když bakterie v ústech rozkládají cukr a sacharidy, produkují kyseliny, které narušují minerály v zubní sklovině. Tato ztráta minerálů se nazývá demineralizace. Oslabená zubní sklovina činí vaše zuby zranitelnými vůči bakteriím, které způsobují zubní kazy.

Fluorid prospívá dětem i dospělým. Čím dříve jsou děti vystaveny fluoridu, tím menší je pravděpodobnost vzniku zubního kazu. Rozsáhlá studie zjistila, že u dětí a dospívajících, kteří dostávali fluoridové ošetření po dobu jednoho roku, byla o 43 % menší pravděpodobnost výskytu zubního kazu a kazivosti.

Zubní pasta.
zdroj: freepik.com

Existují nějaké potenciální vedlejší účinky fluoridu?

Stejně jako téměř vše může i příliš mnoho fluoridu způsobit komplikace. Příliš mnoho fluoridu může způsobit:

  • bílé až žlutohnědé skvrny na zubech (fluoróza)
  • problémy s kostmi

Akutní toxicita, například předávkování fluoridovými tabletami, může způsobit:

  • nevolnost
  • průjem
  • únavu
  • nadměrné pocení

Kolik fluoridu potřebujeme?

Doporučená denní dávka fluoridu u dospělých osob je pro ženy 3 mg a pro muže 4 mg. Důležité je říci, že fluorid nečerpáme jen ze zubních past a ústních vod, nachází se také v jídle a pití. Mezi potraviny s jeho obsahem patří zejména ryby, obiloviny, mléko a mléčné výrobky, ořechy nebo fluoridované soli a pitné vody.

Kolik fluoridu obsahují zubní pasty?

Obsah fluoridů v zubních pastách se liší zejména s ohledem na to, pro koho je zubní pasta určena. Množství se dozvíte z takzvaného ppm indexu. Pasty pro děti do 6 let mají přibližně 500 ppm, pasty pro děti do 12 let do 1000 ppm, pasty pro dospělé do 1500 ppm. Zakoupit je samozřejmě možné i pasty bez obsahu fluoridů.

Profesionální ošetření fluoridem

Zubní lékaři a dentální hygienici poskytují profesionální fluoridové ošetření, které se označuje jako fluoridace. Spočívá v aplikaci vysoce koncentrovaného gelu, pěny nebo laku. Aplikace trvá jen několik minut, následně se doporučuje 30 minut nejíst a nepít, aby se fluorid mohl plně vstřebat.

Fluoridace zubů se doporučuje zejména u osob s vyšším rizikem vzniku zubního kazu, například lidem s fixními rovnátky, handicapovaným osobám, lidem s citlivými zubními krčky nebo onkologickým pacientům.

Zdroj: dentalhealth.org, cochranelibrary.com, ods.od.nih.gov, medicalnewstoday.com

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu