Jak se vypořádat s vypadáváním vlasů po porodu? Bez trpělivosti to nepůjde

Naše vlasy rostou v cyklech. Zatímco některé aktivně rostou, jiné jsou v klidové fázi. Ty v klidové fázi nakonec vypadnou a na jejich místě vyrostou nové. V různých obdobích života se tento cyklus mění. Během těhotenství zůstává více vlasů ve fázi růstu. Naše vlasy jsou husté, plné a zdravé. Bohužel po porodu na nás často čeká nepříjemné překvapení.

Těhotenské a poporodní změny vlasů

V těhotenství se hladina estrogenu neustále zvyšuje a vrcholu dosáhne v době porodu. To způsobuje četné změny v našem těle, včetně cyklu růstu vlasů. Během těhotenství ženám tak vypadává mnohem méně vlasů než obvykle.

Jakmile ale porodí, hladina estrogenu značně klesat a tělo začne některé věci „dohánět“. Jedním z typických projevů je intenzivní vypadávání vlasů, často v celých chomáčcích. Celkový objem vypadaných vlasů ale většinou není větší než ten, který by ztratily během uplynulých devíti měsíců. Jen to tak vypadá, protože se to děje najednou.

Jak dlouho trvá vypadávání vlasů po porodu?

Vypadávání vlasů po porodu se obvykle začne projevovat mezi jedním a šesti měsíci po porodu. Naštěstí tento stav není trvalý. I když vypadávání vlasů může přetrvávat až osmnáct měsíců, u většiny žen se vše vrátí k normálu dříve. Intenzita vypadávání obvykle vrcholí čtyři měsíce po porodu a poté se snižuje. Vzhledem k tomu, že má vypadávání vlasů po porodu hormonální příčinu, nelze mu bohužel zcela zabránit.

Co může pomoci?

Ačkoli nemůžeme poporodnímu vypadávání vlasů zabránit, máme možnost si tuto nepříjemnou zkušenost alespoň částečně usnadnit.

  • Pokračujte v užívání těhotenských vitamínů – foláty jsou komplexní vitamíny skupiny B, které mají řadu zdravotních výhod, včetně ochrany embryí v prvních měsících těhotenství. Po porodu se těchto vitamínů ještě nezbavujte. Kyselina listová může být užitečná při dalším růstu vlasů a nehtů.
  • Změňte účes a produkty – s miminkem, které si žádá vaši pozornost a čas, je velká pravděpodobnost, že nebudete mít dostatek času a energie na to trávit hodiny péčí o vlasy. Přesto ale nezanedbávejte rutinní péči o vlasy. Nevystavujte je velkému množství tepla nebo chemikálií. Pokud vás trápí tenčí vlasy, zkuste nový účes nebo šampon pro zvětšení objemu. Pokud si vlasy běžně „rozdělujete“ pomocí pěšinky uprostřed, zkuste si ji „udělat“ na straně, zamaskujete tak řídnoucí vlasy na spáncích.
  • Pozor na culíky – vyhněte se též pevným culíkům nebo účesům, které vlasy zbytečně „tahají“. Vyhýbání se těmto účesům může pomoci snížit množství vypadávajících vlasů. Naopak čelenky, šátky a další podobné vlasové dekorace mohou pomoci vypadávání vlasů zamaskovat.
Mladá žena se dívá do zrcadla.
zdroj: freepik.cz

Může být vypadávání vlasů známkou problému?

Někdy se obrazně říká, že život ženy po porodu už nikdy nebude stejný. Svým způsobem je to pravda a může se stát, že i vaše vlasy už budou vždy o něco řidší než předtím, než jste se stala matkou, i když budou normálně růst.

Vypadávání vlasů po porodu je sice normální, ale existují i určité zdravotní potíže, jako jsou problémy se štítnou žlázou nebo anémie, které mají na vypadávání vlasů též negativní vliv. Pokud máte pocit, že vám vlasy vypadávají příliš dlouho nebo v přílišném množství, je vhodné se obrátit na lékaře, aby se vyloučily jiné možné příčiny.

Zdroj: healthline.com, parents.com

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu