Umělá inteligence a zdravotnictví: K čemu všemu už se dnes v některých zemích používá?

Nastal věk umělé inteligence (Al)  a s ní přichází příslib revoluce v mnoha různých odvětví, včetně zdravotnictví. Existují prognózy, že AI se do roku 2030 stane ve zdravotnictvím celosvětově odvětvím v hodnotě několika set miliard dolarů. Jak to ale bude ve skutečnosti vypadat? Jak by mohla být umělá inteligence využita v lékařském kontextu? A co můžete od AI očekávat, pokud jde o vaši osobní zdravotní péči?

Výhody používání AI ve zdravotnictví

Poskytovatelé zdravotní péče, chirurgové a výzkumníci již nyní využívají umělou inteligenci k vývoji nových léků a léčebných postupů, efektivnější diagnostice složitých stavů a zlepšení přístupu pacientů k péči – a to je teprve začátek.

Už dnes se umělá inteligence využívá k vykonávání určitých činností, které dříve vyžadovaly lidskou inteligenci. Strojové učení je odvětví umělé inteligence, které se zaměřuje na počítačové programování. Využívá extrémně velké soubory dat a algoritmy k tomu, aby se naučilo provádět složité úkoly a řešit problémy podobně jako člověk. Při společném použití nám umělá inteligence a strojové učení mohou pomoci být efektivnější a výkonnější než kdykoli předtím.

Od radiologie přes neurologii, urgentní příjem až po administrativní služby a další oblasti – umělá inteligence pomalu, ale jistě mění způsob, jakým se staráme o sebe i o druhé. Už dnes je velmi pravděpodobné, že počítač přečte magnetickou rezonanci nebo rentgenový snímek lépe než člověk.

Umělá inteligence a strojové učení se začleňují do všech kroků procesu péče o pacienty – od výzkumu až po diagnostiku, léčbu a následnou péči. A to znamená, že oblast zdravotní péče se razantně mění. Tyto změny vyžadují nové přístupy k lékařské vědě a nové dovednosti pro nastupující lékaře, zdravotní sestry i další personál.

Jak tedy vypadá využití AI a strojového učení v praxi? V závislosti na oblasti zaměření, lékařské specializaci a na tom, co je potřeba, lze AI již dnes využít různými způsoby.

Diagnostika

Zlomené kosti, rakovina prsu, krvácení do mozku – tyto stavy a mnoho dalších, bez ohledu na to, jak jsou složité, potřebují správný druh nástrojů pro stanovení diagnózy. Budoucnost pacienta často závisí právě na tom, zda obdrží včas správnou diagnózu.

V radiologii používají lékaři každý den technologie a počítače, aby identifikovali nemoci dříve než kdokoli jiný. V mnoha případech je radiolog první, kdo na nemoc upozorní, když se objeví. Jak se umělá inteligence hodí do diagnostického testování?

Řekněme, že počítačovému programu ukážete sérii rentgenových snímků, které mohou, ale nemusí ukazovat zlomeniny kostí. Po prohlédnutí těchto snímků se program pokusí odhadnout, které z nich jsou zlomeniny.

Když se u některých z nich zmýlí, dáte mu správné odpovědi. Poté mu zadáte další sérii rentgenových snímků a necháte program znovu spustit s novými poznatky. Postupem času se program zlepšuje v určování, co je zlomenina kosti a co ne. Pokaždé, když tento proces proběhne, je schopen činit tato rozhodnutí rychleji, efektivněji a účinněji.

Nyní si představte stejný proces, ale se stovkami nebo tisíci dalších souborů dat a jinými podmínkami. Pravděpodobně si dokážete představit, jak může umělá inteligence pomoci přesně určit a identifikovat nálezy s pomocí odborných znalostí radiologa. Funguje to jako druhý pár očí, kombinovaný tým člověk plus AI je ten, kdy dosáhnete nejlepšího výkonu.

Rakovina prsu

Prsní tkáň každého člověka je jako otisk prstu nebo ruky. Jinými slovy, rakovina prsu může u jednotlivých pacientů vypadat velmi odlišně. Proto je velmi důležité dokázat najít i velmi jemné změny ve vzhledu vlastního vzoru prsu pacientky. V tom onkologové spatřují jednu z velkých výhod využití umělé inteligence v interpretacích mamografie.

Velmi důležitou součástí interpretace mamografie je rozpoznávání vzorů. Jsou tam oblasti, které jsou nové, mění se nebo jsou jiné? Jsou oblasti, kde tkáň vypadá prostě trochu jinak, nebo je v prsu nějaký jedinečný nález?

Mnoho druhů rakoviny je velmi nenápadných. Mohou být opravdu těžko viditelné, záleží na tkáni prsu pacientky, typu rakoviny prsu, na tom, jak se vyvíjí tkáň. V současné době je k dispozici několik programů umělé inteligence, které lze použít v mamografii.

Jejich cílem je porovnat mamografické snímky pacientky s naučeným souborem dat a přesně určit a zakroužkovat problematické oblasti a potenciální rakovinné oblasti. Když umělá inteligence tyto oblasti identifikuje, program také určí pravděpodobnost, s jakou by tyto nálezy mohly být zhoubné.

To je obzvláště důležité, když si uvědomíme, že včasné odhalení má zásadní význam pro identifikaci rakoviny v nejnižším možném stadiu, zejména u agresivních molekulárních podtypů rakoviny prsu. Včasnější detekce může také pomoci snížit počet intervalových karcinomů, tedy těch, které se objeví mezi jednotlivými mamografickými vyšetřeními.

Lékař a počítač.
zdroj: unsplash.com

Komplexní onkologický screening

Cesta pacienta často nezačíná a nekončí diagnózou a léčbou. Často tato cesta zahrnuje sledování, čekání a opětovné stanovení diagnózy. Například v případě rakoviny plic je běžné, že onkologové začnou sledovat růst uzlin ještě předtím, než se prokáže, že jsou rakovinné.

To je smysl provádění screeningových programů. U těch, které rostou, je větší pravděpodobnost, že půjde o rakovinu. Ty, které nerostou, jsou s větší pravděpodobností nezhoubné. Proto je důležité je sledovat v průběhu času. Taková práce může být zdlouhavá a časově náročná. Proto je to dnes také oblast, na kterou se zaměřuje využití umělé inteligence.

Hledají se řešení, která by detekci a měření těchto uzlin v plicích prováděla automaticky. To by pomohlo s konzistencí a reprodukovatelností těchto měření nyní u různých druhů rakoviny.

Budoucnost umělé inteligence ve zdravotnictví

S tím, jak se stále zlepšuje naše chápání umělé inteligence a pokračuje naše snaha o inovace a objevy, je na poskytovatelích zdravotní péče po celém světě, aby si položili otázku, jak nejlépe využít nástroje, které mají k dispozici.

Světová zdravotnická organizace (WHO) již vydala další pokyny pro bezpečné a etické používání AI ve zdravotnictví. Jde o pokračující snahu, která vychází z jejich původních pokynů z roku 2021, ale s přidanou opatrností ohledně velkých jazykových modelů, jako jsou ChatGPT.

Pokud se bude umělá inteligence využívat k dalšímu výzkumu a zlepšování péče o pacienty v souladu s dodržováním etiky a bezpečnosti, její potenciál pro budoucnost zdravotní péče nezná hranic.

Zdroj: foreseemed.com, who.int, medicalnewstoday.com

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu