Záhadná choroba už i mimo Čínu. Je to epidemie podobná SARS. Máme důvod k obavám?

Čínské úřady a lékaři se usilovně zabývají záhadnou virovou pneumonií, která nakazila desítky lidí v centrálním městě Wuhan. Odtud také pochází název pro tuto novou nemoc – pneumonie Wuhan, do češtiny možno přeložit jako Wuhanský zápal plic. Doposud bylo potvrzeno celkem 44 případů, z nichž 11 je považováno za „závažné“. Vypuknutí nemoci přimělo Singapur a Hongkong, aby zahájili screeningové procesy pro cestující z města.

Nový SARS?

Vyskytly se obavy, že by nový virus mohl být spojen se SARS nebo závažným akutním respiračním syndromem. Potenciálně smrtící chřipkový virus SARS pocházející z Číny zabil v letech 2002 až 2003 více než 700 lidí po celém světě. Na sociálních médiích došlo ke spekulacím o možném propojení nového viru s vysoce nakažlivou nemocí SARS. Wuhanská policie uvedla, že osm lidí už bylo potrestáno za „zveřejnění nebo předání nepravdivých informací na internetu bez ověření“.

Příčina neznámá

Zdravotní komise města Wuhan uvedla, že vyšetřuje příčinu nemoci a ohnisko jejího vypuknutí. V prohlášení na svém webu dále informovala, že již byla vyloučena řada zdrojů infekce, a to včetně chřipky, ptačí chřipky a běžných onemocnění dýchacích cest. Podle prohlášení také nedošlo k žádnému přenosu z člověka na člověka. Řada infikovaných však pracovala na trhu s mořskými plody ve městě, což vedlo úřady k čištění této oblasti.

Obavy vyvolané předchozí epidemií

Zdá se, že toto nejnovější onemocnění vyvolalo vzpomínky na ty, kteří se před 18 lety museli vypořádat s epidemií SARS. V té době WHO kritizovala Čínu za nedostatečné hlášení počtu případů v jižní čínské provincii. V letech 2002 až 2003 virus postihl více než 8.000 lidí v 26 zemích, přičemž v pevninské Číně zabil 349 lidí a v Hongkongu 299 lidí. Čína v té době propustila svého ministra zdravotnictví za špatné zvládnutí krize. Od května 2004 se již SARS v Číně nevyskytl.

Záhadná choroba i mimo Čínu!

Thajská turistka se stala první osobou mimo Čínu, u které byl diagnostikován nový virus podobný pneumonii, který již infikoval desítky lidí. Žena byla okamžitě po přistání letadla z Wuhan do Bangkoku dána do karantény. Ve městě Wuhan začala nemoc řádit v prosinci. Jedna osoba zemřela a dosud bylo zaznamenáno 41 případů viru. Byl identifikován jako koronavirus, který může způsobit nemoci od běžných nachlazení až po potenciálně smrtící SARS.

Rybí trh představuje hlavní nebezpečí

Mnoho případů viru bylo podle Světové zdravotnické organizace (WHO) spojeno s rybím trhem ve Wu-chanu. Nový případ nákazy v Thajsku přichází těsně před hlavním obdobím cestování do Číny, kde se stovky milionů lidí chystá oslavit čínský Nový rok. Dne 9. ledna singapurské letiště uvedlo, že začala detekce teploty u cestujících z Wuhan. Agentura AFP dodává, že Hongkongští zdravotníci budou provádět kontroly cestujících a že zintenzivní dezinfekci vlaků a letadel.

Světová zdravotnická organizace (WHO) událost pečlivě sleduje a bude se s médii dělit o další nové podrobnosti. Teprve čas ukáže, zda se jedná o tak závažnou epidemii, jako byla před 18 lety SARS!

Autor: Katka Procházková

#kvíz 1 / 1 | Kolik případů této epidemie již bylo zaznamenáno?

Kolik případů této epidemie již bylo zaznamenáno?

zavřít reklamu