Pálení žáhy. Ten nepříjemný pocit, který postihuje mnoho z nás. Co jíst, abyste jí předešli?

Když se žaludeční kyselina vrací zpět do jícnu, člověk často trpí bolestí na hrudi, známou jako pálení žáhy. Jestliže je tato bolest pravidelná, jde o tzv. kyselý reflux. Právě výběr nesprávného jídla dokáže tyto nepříjemné potíže vyvolat. Jaké jídlo je pro vás vhodné? Vytvořili jsme seznam toho nejzákladnějšího.

Kuřecí prsa jsou plná bílkovin a snadno stravitelná. Při úpravě z nich nezapomeňte sundat kůži, nevhodnější úpravou je vaření, pečení či restování.

Vodní meloun je známé svým nízkým obsahem kyselin, takže v horkých letních dnech se nebojte s chutí sníst melounu, kolik chcete. Ten pálení žáhy nepodporuje.

Hledáte přílohu, která nezhorší váš kyselý reflux? Hnědá rýže obsahuje komplexní uhlohydráty, což znamená, že trávení trvá déle než u jednoduchých sacharidů, jako je bílá rýže, pečivo nebo sladké nápoje – a to je pro pálení žáhy nebo kyselý reflux mnohem lepší.

Obsahuje vaše snídaně potraviny, jako jsou slanina, klobásy, palačinky, koblihy a spoustu podobných pokrmů? Zapomeňte na ně. Místo toho do svého jídelníčku zařaďte ovesné vločky. Mají spoustu vlákniny, zasytí vás na dlouhou dobu a jsou dostatečně vydatná, aby vám dodaly energii po celé hodiny. Ale pozor na to, čím si ji doladíte – vyhýbejte se čokoládovým krémům, sirupům. Medu a sušenému ovoci. Místo toho sáhněte po ovoci čerstvém.

Brambory jsou pro kyselý reflux vhodné, společně s mrkví, tuřínem a pastiňákem. Jsou plné zdravých komplexních sacharidů a stravitelné vlákniny. Jen se vyhněte vaření spolu s cibulí nebo česnekem, právě ty často pálení žáhy podporují.

Jestliže často trpíte pálením žáhy, voda je tou nejlepší volbou. Sladké nápoje často žáhu podráždí, to samé alkohol a kyselé džusy. Sycené nápoje oxidem uhličitým mohou způsobit nepříjemné nadýmání a hromadění se přebytečného vzduchu ve vaší hrudní části, což může situaci ještě zhoršit.

Od pálení žáhy si také můžete pomoci různými babskými radami či návštěvou lékárny, kde mají velký výběr přípravků proti pálení žáhy.

Autor: Bára Králová
zavřít reklamu