Bolí vás v krku? Seznamte se s možnými příčinami

Bolest v krku není nic neobvyklého. Tak, jak se rychle objeví, často i rychle zmizí. Může nás přepadnout jak v zimě, tak v létě. Víte, co za ní stojí? Někdy vůbec nemusí jít o nemoc, mnohdy je pouze sliznice v krku podrážděná. Sestavili jsme pro vás seznam těch nejčastějších příčin bolestí v krku.

Virová infekce

Viry jsou zpravidla nejčastější příčinou bolesti v krku. Často se jedná o stejné viry, které jsou příčinou běžného nachlazení nebo chřipky. Kromě toho ale i viry, jež způsobují mononukleózu, spalničky či plané neštovice, se v krku mohou usadit. Pro tyto případy nejsou vhodná antibiotika. Místo toho sáhněte po volně prodejných lécích od bolesti a hodně pijte. Vyzkoušet můžete i starý osvědčený recept – kloktání teplé slané vody. Zhruba za týden virová infekce zmizí.

Streptokok

Po virech jsou streptokokové bakterie nejčastější příčinou bolesti v krku – zejména u dětí. Nemoc probíhá za doprovodu vysoké horečky, na mandlích se vyskytují červené a bílé skvrny, a lymfatické uzliny jsou oteklé. V tomto případě se k léčbě používají antibiotika.

Angína

Angína nebo taky akutní tonzilitida je termín pro zanícené a oteklé mandle, obvykle způsobená virovou nebo bakteriální infekcí. Mandle jsou dva výrůstky na zadní straně krku, které tvoří přední linii imunitního systému vašeho těla. Jejich úkolem je kontrolovat bakterie vstupující do těla. Kromě červených, oteklých mandlí mohou další příznaky angíny zahrnovat bílé nebo žluté skvrny na mandlích a jazyku, horečku, chraplavý hlas, špatný dech a bolest při polykání. V závažných případech se mohou mandle natolik zvětšit, že zabraňují průchodu vzduchu – pacient má potíže s polykáním, dýcháním a spánkem.

Alergie

Alergie vzniká tehdy, když má tělo nadměrnou reakci na určitá cizí tělesa, jako je prach, pyl, domácí mazlíčci nebo plísně, které způsobují alergické příznaky – rýma, plný nos, kýchání, svědění a bolest v krku.

Podráždění

Kolem nás se vyskytují i dráždivé látky, které se ovšem od těch, co vyvolávají alergie, liší. Jedná se o znečištěné ovzduší, kouř, čisticí prostředky, chlór apod. Při vdechnutí těchto vnějších látek dojde na rozdíl od alergie pouze k podráždění tkáně.

Suchý vzduch

Také vlhkost a teplota vzduchu mohou ovlivnit naše sliznice, které lemují hrdlo. Suchý horký vzduch, který se obvykle nachází ve vytápěné místnosti, může sliznici vysušit, což je často následkem bolesti krku (bolest se objevuje hlavně ráno, kdy celou noc člověk dýchá suchý vzduch). Abyste tomuto stavu předešli, stačí použít zvlhčovač vzduchu – alternativou může být i menší miska s vodou postavená na topení.

Svalová únava

Všimli jste si, že po dlouhé přednášce, kdy neustále mluvíte, nebo po zápase, kdy až s křikem fandíte svému oblíbenému týmu, vás začne bolet v krku? Touto bolestí trpí zejména zpěváci, instruktoři fyzických aktivit a všichni ti, kteří své hlasivky namáhají.

Kyselý reflux

Jestliže trpíte chronickým refluxem, kdy se vám opakovatelně vrací žaludeční šťávy a kyseliny do krku, je pravděpodobné, že se bolesti krku nevyhnete. Proto se poraďte se svým lékařem, jak tento nepříjemný stav léčit. Někdy stačí omezit velké porce jídla a snížit hmotnost.

Věříme, že teď už své bolesti rozeznáte lépe.

Autor: Bára Králová
zavřít reklamu