Vonné oleje a dostatek vody s bolestí hlavy zatočí

S bolestí hlavy se denně potýká mnoho lidí. Někdy je to pouhá nepříjemnost, jindy může svou sílou narušit běžné každodenní činnosti. Existuje několik typů bolestí hlavy, ovšem ty nejčastější se nazývají tenzní bolesti.

Naštěstí je i řada účinných přírodních léčebných postupů, které vás bolesti zbaví.

Často pijte

Nedostatečná hydratace často vede k bolení hlavy, může narušit koncentraci a způsobit podrážděnost. Abyste se dehydratačním bolestem hlavy vyhnuli, zaměřte se na dostatečný pitný režim po celý den a také do svého jídelníčku zařaďte potraviny, které obsahují vysoké množství vody.

Hořčík jako doplněk stravy

Hořčík je důležitý minerál nezbytný pro správnou funkci těla, zejména pro regulaci hladiny cukru v krvi. Je také účinným lékem na bolest hlavy. Užívání doplňků hořčíku však může u některých lidí způsobit vedlejší účinky na trávení, jako je třeba průjem, takže při léčbě příznaků bolesti hlavy je nejlepší začít s menší dávkou.

Dbejte na pravidelný spánek

Nedostatek spánku se odráží na každém kousku vašeho těla, u některých jedinců může vyvolat nepříjemnou bolest hlavy. Ovšem pozor, tu může způsobit i nadměrný spánek, proto dbejte na ideální dobu odpočinku, která se pohybuje mezi sedmi až devíti hodinami.

Vyvarujte se potravin obsahujících histamin

Histamin je látka, která se v těle vyskytuje přirozeně a hraje velkou roli v imunitním, trávicím a nervovém systému. Najdete ji také v určitých potravinách, jako jsou plísňové sýry, kvašená jídla, pivo, víno, uzené ryby a uzená masa. Někteří lidé trpí zhoršenou funkcí enzymů, které histamin rozkládají, proto se začne v těle hromadit a může způsobit bolení hlavy.

Nepřehlédněte: Jaká největší bolest vás kdy postihla? Zde je přehled nejbolestivější věcí, které rozhodně nechcete zažít.

Používejte éterické vonné oleje

Esenciální oleje jsou vysoce koncentrované kapaliny, které obsahují aromatické sloučeniny z různých rostlin. Mají mnoho terapeutických výhod. Zejména máta peprná a levandulové éterické oleje jsou výbornými pomocníky při bolestech hlavy.

Bolest zklidněte i studenými obklady

Použití studené komprese může pomoci zmírnit příznaky bolesti hlavy. Obklad použijte na oblast krku nebo hlavy, čímž dojde ke snížení zánětu, zpomalení nervového vedení a stažení krevních cév, což pomáhá bolest snížit.

Čtěte také: Perlivá voda – co ve vašem těle může způsobit?

Uvařte si kávu nebo čaj

I nápoje, které obsahují kofein (káva, čaj) poskytují úlevu od bolesti. Kofein zlepšuje náladu, zvyšuje bdělost a omezuje krevní cévy. Je známý i tím, že pomáhá zvyšovat účinnost běžných léků, jako je například ibuprofen.

Pozor na silné pachy

Silné pachy, jako jsou vůně parfémů a čisticích prostředků, mohou u některých osob vyvolat bolest hlavy.  Tato přecitlivělost na pachy se nazývá osmofobie, a je zcela běžná u osob s chronickou migrénou.

Bolest hlavy závisí na mnoha faktorech – a na každého z nás působí něco jiného. Při bolesti můžete vyzkoušet i jógu nebo jiné relaxační cvičení, a do stravy zařadit i koenzym Q10 nebo B-komplex.

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu