Termín superpotraviny, anglicky supefoods, se vyskytuje stále častěji, hlavně v souvislosti s otázkou rostoucího počtu obyvatel na Zemi a jejich výživy. Hlavním přínosem superpotravin je obsah většího množství látek, které působí kladně na lidské zdraví. Mezi ně patří vitamíny, proteiny, esenciální aminokyseliny, antioxidanty, minerály, stopové prvky, zdravé tuky a další živiny zejména rostlinného původu. Zachování maxima účinných látek neprospívá tepelná úprava superpotravin.
Které superpotraviny známe?
Patří mezi ně velké množství potravin, především se jedná o některé druhy ovoce, zeleniny, hub, oleje, semínka, ořechy atd. Jelikož neexistuje jednotná definice, není k dispozici ani žádný vyčerpávající seznam. Nicméně lze jmenovat alespoň ty nejznámější:
- Zelené potraviny – z nich je nejvíce ceněn mladý ječmen a chlorella. Patří sem také mladá pšenice, mořské řasy nebo sladkovodní sinice (spirulina)
- Semínka a ořechy – vysoký obsah omega-3 mastných kyselin mají zejména chia semínka. Výborné jsou ale i lněná a konopná semínka, případně sezamová a slunečnicová. Z ořechů jsou hlavně mandle, kešu, vlašské a piniové
- Rostlinné produkty – nejznámější je aloe vera působící na lidský organismus universálně. Dále je to kotvičník zemní, paulinie nápojná (guarana) nebo maca kořen neboli peruánský ženšen
- Ovocné plody a šťávy – za zázračné potraviny jsou považovány goji (plody kustovnice čínská) nebo acai berry. Patří sem i rakytník, brusinky, šťáva z granátového jablka a třešeň acelora, která je považována za nejbohatší zdroj vitamínu C
- Zeleninové šťávy – významné účinky na zdraví má celerová, brokolicová, dýňová a mrkvová šťáva, ale i šťáva z rajčat, které jsou ovšem často řazeny mezi ovoce
- Oleje – za superpotraviny jsou považovány některé rostlinné oleje, jako například arganový, kokosový, lněný, konopný či rakytníkový
- Houby – nejvíce zdraví prospěšných látek má hlíva ústřičná
Další superpotraviny
Jsou jimi například některá přírodní sladidla, jako je stévie či melasa. Také sem řadíme čerstvé klíčky, himálajskou sůl, merlík chilský, hnědou rýži, bulgur a hlavně některé druhy masa, především mořské živočichy (losos, tuňák, ústřice a krevety).