Už jste slyšeli o novém zubním trendu, kdy si lidé své zuby upravují pilníkem na nehty?

Na sociální síti TikTok se začala objevovat videa, kdy si lidé své zuby tvarují a zarovnávají pomocí pilníku na nehty. Ačkoliv na první pohled je člověk se svým dílem spokojený, zubní lékaři bijí na poplach. Proč? Vysvětlíme vám několik faktů, proč se tomuto trendu raději vyhnout.

Sociální sítě zaplavila videa se zdokonalováním zubů

Videa na platformě sociálních médií zobrazují mladé a snadno ovlivnitelné osoby, které se chlubí velmi nebezpečnou technikou vyhlazování zubů, která spočívá v broušení skloviny pomocí obyčejného smirkového papíru nebo kovového pilníku na nehty.

Zubní lékaři tuto neobvyklou činnost připisují pandemii COVID-19, kdy si lidé začali během nouzového stavu stříhat vlasy sami doma a také se naučili kromě jiného domácí manikúru či pedikúru. Ovšem je třeba si uvědomit, že i když se vysněný střih zrovna nepovede, vlasy nebo nehty vždy dorostou, dospělé zuby nikoliv.

Co se stane, když si člověk zpiluje sklovinu?

Sklovina je nejtvrdší strukturou v těle – tvrdší než kost – a chrání zuby, které jsou neustále vystaveny kyselému prostředí úst. Jakmile dojde k odstranění či narušení této vnější vrstvy, zuby mají větší náchylnost k různým zubním onemocněním, nehledě na to, že sklovina se začne pomalu rozpadat.

Ve stomatologii můžeme tuto speciální úpravu zubů najít pod pojmem „enameloplastika“, při které dochází k odstranění jen velmi malé vrstvy skloviny. Navíc se tento způsob používá jen za výjimečných okolností. V žádném případě se enameloplastika nepoužívá k narovnání zubů – k tomu slouží rovnátka a odborná péče. A právě křivé zuby jsou nejčastějším důvodem, proč si je mnozí brousí doma.

Celkově tedy lze říci, že současný trend mladých lidí je nejenom nebezpečný, ale také naprosto zbytečný.

Zdroj: shape | foto: freepik

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu